Arheološka zbirka sv. Stipana od Imote

thumb_iskopinePrigodom stoljeća i pol stare crkve sv. Stjepana /1856. – 2006./ na dan proslave zaštitnika naše župe, 03.08.2006. otvorena je izložba sv. Stipana od Imote u organizaciji Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika Gorica. Stalna arheološko-povijesna izložba sv. Stipana od Imote postavljena je u Gorici 2006. godine u starom župnom dvoru. Izložbu čine eksponati (izlošci) dobiveni sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima Šamatorja. Grabarja i Grotuše provedenim u vremenu od 1995. – 2003. god., zatim arheološki predmeti prikupljeni u posljednjem destljeću kao slučajni pronalasci na području Gorice i Sovića te arheološki nalasci iz Franjevačkog muzeja na Humcu koji su tijekom posljednjih stotinjak godina pronađeni u Gorici.

iskopinePrigodom stoljeća i pol stare crkve sv. Stjepana /1856. – 2006./ na dan proslave zaštitnika naše župe, 03.08.2006. otvorena je izložba sv. Stipana od Imote u organizaciji Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika Gorica. Stalna arheološko-povijesna izložba sv. Stipana od Imote postavljena je u Gorici 2006. god. Izložbu čine eksponati ( izlošci ) dobiveni sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima Šamatorja. Grabarja i Grotuše provedenim u vremenu od 1995. – 2003. god., zatim arheološki predmeti prikupljeni u posljednjem destljeću kao slučajni pronalasci na području Gorice i Sovića te arheološki nalasci iz Franjevačkog muzeja na Humcu koji su tijekom posljednjih stotinjak godina pronađeni u Gorici. Ovu posljednju skupinu eksponata čine arheološki artefakti iz fundusa spomenutog muzeja koji nisu ušli u njegov stalni postav te su za ovu prigodu posuđeni.

Najveći broj izložaka pripada trima lokalitetima (Šamatorju, Grabarju i Grotuši) koji su središte velikog i značajnog arheološkog nalazišta koje se prostire od crte stare "financijalne vojarne" i stare crkve na sjeveru do Pita, te od današnje državne granice na zapadu do izvora Dragovija na istoku. U ovom velikom ambijentu rasprostratom na nekoliko desetina hektara, razasuti su tragovi duhovnog i tvornog života stanovnika Gorice kroz prethodna četiri milenija. Čine ih ostatci naselja, stambenih i gospodarskih zgrada, sakralnih objekata, obrtničkih pogona, te sitnih nalazi predmeta iz svakodnevnog života, zatim nakita, alatka, oružja i opreme, novca i dr.

Za ovu prigodu uredili smo vam vodič kroz izložbu Sv. Stipana od Imote u PowerPointu a koji se nalazi i u download zoni. On nas vodi kroz: Prapovijest – oko 2000. god. pr. Krista – 1.god., Rimsko doba ( I. – IV. st. ), Ranokršćansko ( kasnoantičko ) razdoblje ( IV. – VI. st. ), Starohrvatsko razdoblja ( VI. – XI. st. ), Kasni srednji vijek ( XII. – XV. st. ) i Novi vijek ( XVI. – XIX. st.). U vodiču se također nalazi i raspored zbirke kao i tloris ( tlocrt ) grobova koji su pronađeni u arheološkim iskopavanjima od 1995. – 1999. godine.

Za preuzimanje vodiča kliknite ovdje ( 2,78 MB ).