BRATOVŠTINA PROSLAVILA SVOJIH PETNAEST LITA

DSC_0048Uoči spomendana sv. Nikole, 5. prosinca 2014. Godine Gospodnje svetom misom u župnoj crkvi svoga zaštitnika sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići proslavila je svojih petnaest ljeta. Provincijal dr. fra Miljenko Šteko slavio je svetu misu zahvalnicu za Bratovštininih 15 godina plodonosnoga rada u svomu zavičaju uz koncelebraciju župnika fra Stipe Markovića, fra Josipa Vlašića i fra Ante Marića. Za misom je pjevala Bratovština. U Bratovštinu je prisegnulo 16 (šesnaest) ženskih i muških novih članova. Provincijal fra Miljenko je pohvalio Bratovštinu za veoma vrijedan doprinos društvenom i vjerskom životu svoga podneblja. Zazvavši Božji blagoslov na sve članice i članove Bratovštine i sve prisutne na svetoj misi, provincijal je zaželio sretan 15. rođendan, 10. rođendan klape Bratovština, te sretnu i plodonosnu budućnost, protkanu činjenjem dobrih djela kao i do sada.
Nakon svete mise bio je kratki koncert klape Bratovština i klape Travertin, otpjevavši svatko po dvije prigodne pjesme.
Potom je otvorena izložba fotografija u Galeriji u staroj kapeli u Gorici, a u prigodi otvaranja izložbe govorili su: predsjednik Bratovštine Mile Pejić, zatim fra Ante Marić i na koncu župnik fra Stipe Marković, a program je vodio Mario Bušić. Predsjednik Bratovštine je u svomu govoru izrekao sljedeće:
Prvu u nizu Korizmenih tribina ove godine u ožujku održao nam je otac biskup, a danas je s nama otac provincijal koji su nam došli dati riječi zahvale i podrške da ustrajemo u činjenju dobra. Mnogo nam to znači. Bratovština je sa svojim članicama i članovima iz srca i duše radila na svim dobrim stvarima za našu zajednicu u proteklih 15 godina. Petnaest ljeta Bratovštine i nije neko veliko vremensko razdoblje, međutim njezina djelotvorna prisutnost u društvu, u svakodnevnom životu, čini ju udomaćenom, kao da je tu već desetljećima.
Hvalevrijedne su bile naše akcije za pomoć siromašnima naše župe, općine i šire! Drago nam je bilo organizirati mnoga predavanja, tribine, za mlade i stare, sjećati se poginulih i nestalih naše župe i općine, pisati čestitke utamničenima u Haagu! Napose smo davali podršku našemu pokojnomu Zvonki Bušiću dok je bio u tamnici, a i onda kad je bio s nama. Molili smo, hodočastili, gradili, prikupljali i darivali, izlazili u susret mnogima, pomagali i svom dušom pjevali!
Posebno smo ponosni na svoju klapu! Klapa Bratovština Gorica-Sovići! Nezamislivo mnogo proba, truda i rada, samoodricanja na sate i dane! Naša klapa ove godine slavi svoj 10. rođendan.
Prigodnu izložbu pod nazivom „Naših 15 lita“ priredili smo da se svatko može pronaći i prisjetiti lijepih stvari. Danas je 26. izložba u organizaciji ili suorganizaciji Bratovštine.
Imamo volje i nastaviti. Ovdje samo za kratko zastajemo, da bismo Vam svima rekli: Evo nas, stari smo, ili mladi, petnaest godina. Evo nas, uradili smo ovo, a snujemo u budućnosti činiti opet dobre i lijepe stvari.
Ove nam je obljetnice zahvaliti svima koji su nas na ovome putu kroz ovo vrijeme pomagali. Na prvom mjestu našem Župnom uredu, našim fratrima i časnim sestrama od onih prvih, do ovih danas, te svim ljudima dobre volje, koji su prepoznali Bratovštinu kao nešto ugodno, dobro i korisno. Na popisu podupiratelja je preko 80 pojedinaca ili pravnih osoba i ne bih želio nikoga zaboraviti zato svima od srca hvala. A za sve što je Župni ured i naši fratri učinili za Bratovštinu u to ime ocu Provincijalu ću uručiti jednu Zahvalnicu uz prigodni dar kao znak male pažnje i zahvalnosti na dolasku i podršci.
Župnik fra Stipe je kazao kako je Bratovština jedan od najvažnijih udruga u našoj župi, koja rado pomaže i na koju se možeš osloniti. Zaželio je još puno obljetnica čestitajući 15. rođendan.
Uz izložbu fotografija fra Ante Marić je napisao i sljedeći prigodni tekst u stihovima:

NAŠIH 15 LITA

Svjetlopisi koje Ti izlažemo
O petnaestoj obljetnici svoga djelovanja
I svoga postojanja
Samo je dio mali
Kojeg smo oteli zaboravu.
Znamo dobro da ima jedan vječni Fotograf
Kojeg su svjetlopisi mnogima nevidljivi,
Nerado ih ovako izlaže,
No, upisao ih je na svoj dlan
I vidjet ćemo ih
I svi drugi
Jednog dana izložene u Knjizi života.
Ovi ovdje svjetlopisi – fotografije – samo su podsjećanje
Na sve one koje je On zabilježio i nikada se neće izbrisati!

Fešta je nastavljena u lijepom ambijentu u „Pratrovu podrumu“ prepričavajući događaje i doživljaje iz doista plodnoga života petnaest-godišnje Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Mnogi su uzvanici bili prisutni, između njih Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša sa suprugom, zatim Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Gruda Draženko Vranješ, ministar u Vladi Županije ZH dr. sc. Stjepan Bogut, i mnogi drugi podupiratelji Bratovštine i dragi gosti.
Bratovština sv. Stipana Gorica-Sovići