Kulturno ljeto 2017: Dramska grupa Proložac, gangaši i Jure Miloš u Bobanovoj Dragi

U subotu 15. srpnja 2017. godine kod zvonika sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a u sklopu Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići bilo je doista prekrasno.

Na samom početku prisutnima se obratio predsjednik Bratovštine Dragan Prlić te im zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak.

Nakon pozdrava na scenu su izašli glumci Dramske grupe Proložac te izvedbom skečeva do suza nasmijala okupljenu publiku. Publika je s oduševljenjem pljeskala tokom i na kraju svake od izvedenih točaka.

U pauzama, dok bi se glumci pripremali za sljedeći nastup, na scenu su izlazile gangaške skupine i  Jure Miloš, svirač narodnih instrumenata, koji su svojom izvedbom dotaknuli dušu svakog posjetitelja te u njima probudili usađenu ljubav prema običajima koje su naši djedovi  prenosili s koljena na koljeno i na taj nas način obvezali da nastavimo njegovati kulturno bogatstvo našega kraja.

Nakon završetka službenog dijela programa, ispred Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika i domaćina Bobanjara obratio se Marko Čuljak te prisutne pozdravio i zahvalio im čitajući dijelove teksta koji je pripremio upravo za ovu prigodu. Nakon govora Marka Čuljka druženje se nastavilo uz čašicu razgovora i nastup Tamburaša s Kamena.

 

U nastavku donosimo originalni tekst Marka Čuljka:

Kulturno ljeto u župi Gorica – Sovići u organizaciji Bratovštine Sv Stjepana Prvomučenika već sada ima svoju zavidnu prošlost. Obzirom na entuzijazam same Bratovštine i njihovih „partnera“, a pod tim mislimo na druge institucije u općini Grude, samu općinu, Matica hrvatska-Ogranak Grude te župu Gorica – Sovići kao i na brojne volontere, ima i svoju sadašnjost. Obzirom da zubi vremena grizu, ali i na to da će na našim prostorima netko i ostati, trenutno se ne bi trebali zabrinuti ni za, ako Bog da, budućnost.

Bratovština je 1999. godine obnovljena. Odnosno, njeno djelovanje je ponovno pokrenuto po uzoru na naše dične pretke. Pet godina kasnije je zaživjela i klapa Bratovština koja je svojim nastupima diljem, ne samo bližih već i europskih destinacija, mnoge ostavljala bez daha.

Godišnja manifestacija Kulturno ljeto u župi Gorica – Sovići prvenstveno se odnosi na tri blagdana u našoj župi. I svaki put se dogodi kulturni događaj uoči blagdana svetih Petra i Pavla, svetog Ilije Proroka i svetog Stjepana Prvomučenika.

Ne umanjujući niti jedan događaj niti njegovu kulturnu vrijednost, isto tako ne misleći da je bilo tko na bilo koji način poseban ili posebniji, ipak su Bobanjari najviše „zagrijani“ kada čuju što će se to dogoditi na prapovijesnoj Gomili, ispred kapelice-zvonika sv. Ilije. A bilo je od 2009. godine naovamo eminentnih gostiju na Gomili, na onoj prirodnoj pozornici. I vjerujte, i znamo, malo tko je ostao ravnodušan nakon posjete tom ambijentu, ispod kostila, podno stećaka koji svjedoče na svoj način o prošlosti našega kraja.

Inače su Gomila u Bobanovoj Dragi te zvonik, bez laskanja i preuveličavanja, svetost, dokaz života, inspiracija, nada, a ako hoćete, i predivno mjesto za skriti se od ljetnih vrućina obzirom da se nalazi podno drage po kojoj je selo i dobilo ime. A iz smjera drage uvijek neki dašak vjetra i olakšanja dopire prirodnim putom do stećaka, do Vencine ‘trišnje’, do kipa našeg Ilije. Zna nekada donijeti taj vjetar i poruku od kamena sa brda, a kamen sa brda preko vjetra prišapnuti i koji stih, često i strofu a ponekada i pjesmu.

Ove godine nas u subotu na Gomili očekuje nastup dramske skupine „Proložac“, naših susjeda koji će na svoj način izvesti više točki uz pratnju klape Bratovština. Nije naodmet spomenuti da je organizacijski odbor večeri pod zvonikom, moćan kakav jest, u pregovorima s još jednom skupinom koja izvodi klapsku pjesmu. Uvijek prisutni su i brojni gangaši, diplari, guslari… koje sa dva pojma nazivamo, s pravom, „nositelji kulturne baštine“ te „čuvari narodnog blaga“. A sa svojom pjesmom će sve prisutne razveseliti i „Tamburaši s kamena“ iz Širokog Brijega.

Tko sve to nosi na svojim plećima?

Već je spomenut neizmjeran doprinos Bratovštine u samoj organizaciji svih kulturnih ljeta u našoj župi od začetka do sada. A uvijek u pomoć priskaču i druge također spomenute institucije te svi vi i svi mi, žitelji Bobanove Drage i svih drugih sela iz naše župe, jer svi su tu kada treba doprinositi, volontirati, priskočiti u pomoć.

Brojni svojim novčanim prilozima da se osigura pristojna zakuska, naravno, prvenstveno za naše goste koji nam tu večer postaju prijatelji, ali i za sve prisutne. Nadalje, netko uvijek i očisti Gomilu i okolicu uoči Ilindana i kulturne večeri, trimerima, kosorima, škarama, leđima… zatim se nađe netko da i tu večer kada je akcija čišćenja osigura koje hladno piće, nešto za prigristi… i nikada, ama baš nikada, nitko ne pati za tim da mu se spomene ime. Rekli bi po naški, znamo se.

Neki dan kada je bilo čišćenje Gomile i okoline, skupilo se toliko ‘svita’ da je se moglo očistiti do Šušnjara, oba puta koja do gore vode. Doduše, čišćeno je i do sada pa nije hitno.

To je ono što nas zbliži, to je nešto što treba njegovati kao tradiciju. Narod bez kulture… hm, znamo svi nastavak stare izreke.

Očekujući uz svu moguću ljudsku i pomoći od dragog Boga i, naravno, svetog Ilije, trebali bi provesti još jednu lijepu kulturno-zabavnu večer u subotu na Gomili, pored zvonika-kapelice sv. Ilije Proroka.

Kulturna zbivanja u BD kroz povijest

Rekosmo da je od 2009. godine običaj da se na Gomili u Bobanovoj Dragi dogodi kulturno zbivanje kao dio kulturnog ljeta u župi Gorica – Sovići.

Tada je, naime, svoje tri knjige (Hercegovački zapisi, Legende o rodijaku Ćipi, Ratne legende o rodijaku Ćipi) predstavio legendarni Petar Miloš. On ode na drugi i bolji svijet i sigurno sa sobom ponese lijepu uspomenu na tu večer u Bobanovoj Dragi.

Slijedeće godine nas je posjetio Ljubo Kovač, neprikosnoveni radijski novinar i urednik te također predstavio knjigu „25 godina radio Posušja“. A već 2011. još jedna radijska legenda, Tomislav Tomo Matković, na istom mjestu je predstavio knjigu s tekstovima i tonske zapise pod nazivom „Grudsko pivanje“ koje je neumorno i srčano prikupljao dugi niz godina.

Kada spominjemo termine legendarni i slične, nije trebalo dugo čekati da još jedan s tim nadimkom dođe u Bobanovu Dragu. Godine 2012. bila je promocija života i djela Stipe Božića, alpinista, putopisca, člana HGSS-a, autora brojnih dokumentarnih serijala na HRT-u… ni on sam vjerojatno ne zna što je sve radio u životu na opću dobrobit. Tu večer je predstavio dokumentarni videouradak „Svete planine svijeta“ i održao predavanje o ljepotama svjetskih prirodnih destinacija na kojima se nalazio kao i o surovosti spasilačkog volonterskog posla.

Vjerojatno je svima koji su bili prisutni ostala u sjećanju i 2014. godina i kulturna večer kao uočnica Ilindanu u Bobanovoj Dragi. Tada su općepoznatu i kritički hvaljenu predstavu „Rodijaci“ (prema predlošku knjige Petra Miloša) odigrali glumci Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak. Da je predstava trajala do jutra, teško bi netko napustio scenski nastup dvojca. Godinu dana nakon toga je prvospomenuti na svom profilu na jednoj društvenoj mreži postavio nekoliko fotografija sa samog zbivanja i napisao, između ostaloga, da je lijepo bilo tu večer. Lijep je to i kompliment obzirom da su gostovali i u Beču.

Godine 2015. bila je glazbeno-poetska večer „Pod Raosovim zvijezdama“ u izvedbi Trpimira Jurkića, splitskog glumca i predsjednika MH Split. A nakon njega su nastupili Slavonski tamburaši iz Velike kod Požege čiji je dolazak organizirao Vlado Boban, načelnik općine Velika. I ostašmo opet do kasnih ili, bolje reći, ranih jutarnjih sati.

Uistinu odličnom izvedbom monodrame „Anima Croatorum“ nas je počastila Mladenka Gruica prošle godine a nakon njene izvedbe uz pomoć klape Bratovština bilo je i predstavljanje druge knjige poezije jednog pjesnika iz Bobanove Drage.

Mora se dalje

Kada vidimo što je sve zbivalo na našoj prapovijesnoj Gomili, nije teško zaključiti da se treba iz godine u godinu ujediniti i omogućiti da, oni koji ostanu živi i zdravi, opet nešto organiziraju. Upravo po uzoru na one koji nisu više tjelesno s nama, mi bi trebali ustrajati. Sjećajući se jednoga od njih i na koji način je čovjek funkcionirao u dane organiziranja, koliko je sebe davao za to, što mu je značilo da se u njegovom selu nešto pozitivno dogodi, i znajući da je zbog toga opravdano prozvan dušom manifestacije, ne bi trebalo biti oklijevanja.

Bratovština će svojim autoritetom i poznanstvima uvijek uspjeti dovesti program, oni koji znaju što znači kultura će to prepoznati a na nama Bobanjarima ostaje da budemo ujedinjeni, složni, pa tko koliko može. Jer, narod bez kulture…

                                                                                                                                                            Foto: BONAFOTO