U Gorici proslavljena 18. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići

U petak 1.12.2017.godine u župnoj crkvi u Gorici proslavljena je 18. obljetnica Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići. Svetu misu je predslavio fra Ante Marić s fra Josipom Vlašićem u koncelebraciji.

U prigodnoj homiliji fra Ante je naglasilo kako je Bratovština odgovorila svom pozivu i još uvijek djeluje na dobro osvojih župljana i šire zajednice.

Predsjednik Bratovštine Dragan Prlić na karaju je svete mise pozdravio sve nazočne prigodnim riječima:

“Ovo moje obraćanje ima želju, u svečarskom duhu toplom riječju prisjećanja na početke i svih ovih 18. ljeta naše Bratovštine, pozdraviti sve Vas drage naše članove, sve naše podupiratelje, sve naše prijatelje, suradnike, sve drage fratre i časne sestre, sve Vas koji ste večeras ovdje s nama. Ova 18. obljetnica Bratovštine je obljetnica naše punoljetnosti!

Presretan sam u ovoj osamnaestoj obljetnici i zbog toga što sam od samih početaka dio Bratovštine, sada, evo, i njezinim predsjednikom.

Sjetili smo se ovdje večeras u molitvi svih naših pokojnih članova. Sjećamo ih se s ljubavlju i ponosni što su i oni bili dijelom ove naše udruge. Kroz ovih 18 godina mnogo se toga dogodilo, puno smo toga uradili. Ne zaboravljamo naše vrijedne sekcije koje su svo ovo vrijeme djelovale svom snagom. Karitativna je od samih početaka i dandanas aktivna i pomaže našim usamljenim i siromašnim župljanima i šire tri puta godišnje, prema potrebi i češće. Glazbena sekcija je mnogim svojim nastupima i organizacijom koncerata i susreta klapa uvelike pridonijela našoj kulturnoj zbilji. Iz nje iznikla i klapa Bratovština koja ove godine obilježava 13. godišnjicu. Molitveno-lituurgijska sekcija je organizirala mnoga predavanja, duhovne obnove, izložbe, molitvene susrete, to čini još i danas s još više žara. Umjetničko-graditeljska je obnovila Klecalo sv. Stjepana, uradila kapelicu Gospi na Zavali. Bratovština još gradi Put križa uza Zavalu. Taj projekt je pri kraju, ako Bog da u idućoj godini bit će okončan i Križni put blagoslovljen. I još mnogo toga smo uradili, za što nemam vremena, večeras sve to kazati. I ubuduće ćemo ako Bog dragi da. Sve to ne bismo mogli činiti bez naših dobočinitelja koji su nas podržavali i pomagali na razne načine svo ovo vrijeme. Hvala im od srca! Zahvaljujem i predvodniku večerašnjeg svetog misnog slavlja fra Anti Mariću koji je bio župnik kad smo Bratovštinu obnovili, i dao zajedno s fra Vinkom, apsolutnu podršku Bratovštini. I našem žuniku fra Stipi i fratrima u našoj župi hvala na svemu! Tu smo na usluzi kao i do sada, jer smo dio ovog crkvenog i župnog prostora!

Eto, neka je u tom smislu čestita ova obljetnica svima vama članovima Bratovštine, i svima Vama koji ste večeras došli uveličati naše slavlje, želim kazati Hvala i Živjeli!”

 

Poslije svete mise u Galeriji u Gorici otvorena je izložba slika akadesmkog slikara Ivice Vlašića iz Livna. O izložbi je govorila Zorana Grizelj, poslije nje i autor Ivica Vlašić. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj otvorio je ovu izložbu i čestitao Bratovštini njezinu punoljetnost sa željom da još dugo godina ustraje u činjenju dobrih djela!

 

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići