Hodočašće u Plaški

thumb_p7300150U nedjelju, 29. srpnja 2007. god., župni zbor i Bratovština hodočastili su sv. Ani u Plaški kod fra Slavka Antunovića a povodom 200. obljetnice župe. Župe Plaški i Saborsko fra Slavko je zajedno sa svojim pomoćnikom fra Robertom Jolićem preuzeo u kolovozu 2003. godine kad se u zajednici hercegovačkih franjevaca sklopio dogovor sa gospićko – senjskom biskupijom. Župi Plaški se može doći sa dvije strane: od Nacionalnog parka Plitvička jezera, prije tzv. Koranskog mosta s desne strane odvaja se uska brdska cesta prema Saborskom i Plaškom koja vodi kroz gustu i prekrasnu šumu. Vozeći se oko 40 km dolazi se do široke doline podno Male Kapele. A može mu se doći i sa autoceste Zagreb – Split, od izlaza za Josipdol se nalazi 17 km. Tu je naselje Plaški. Gotovo u potpunosti je izbjegličko.

Fotografije sa hodočašća možete pogledati u izborniku fotografije ili putem linka ovdje.

p7300150U nedjelju, 29. srpnja 2007. god., župni zbor i Bratovština hodočastili su sv. Ani u Plaški kod fra Slavka Antunovića a povodom 200. obljetnice župe. Župe Plaški i Saborsko fra Slavko je zajedno sa svojim pomoćnikom fra Robertom Jolićem preuzeo u kolovozu 2003. godine kad se u zajednici hercegovačkih franjevaca sklopio dogovor sa gospićko – senjskom biskupijom. Župi Plaški se može doći sa dvije strane: od Nacionalnog parka Plitvička jezera, prije tzv. Koranskog mosta s desne strane odvaja se uska brdska cesta prema Saborskom i Plaškom koja vodi kroz gustu i prekrasnu šumu. Vozeći se oko 40 km dolazi se do široke doline podno Male Kapele. A može mu se doći i sa autoceste Zagreb – Split, od izlaza za Josipdol se nalazi 17 km. Tu je naselje Plaški. Gotovo u potpunosti je izbjegličko. Riječ je o Hrvatima protjeranima sa svojih ognjišta i naseljenima u plaščansku dolinu nakon oslobodilačke akcije „Oluja" godine 1995., a dolaze ponajviše iz banjalučkoga kraja (više od 80%). U Banja Luku vratili su se malobrojni, jer tamo se niti stvaraju uvjeti za povratak niti se tko brine za povratnike. Danas župa Plaški broji 305 obitelji.

Zaštitnica župe Plaški, sv.Ana, se od 1945. godine (kad je ostalo samo 4-5 hrvatskih katoličkih obitelji) pa sve do godine 1995. samo krišom slavila nekoliko puta (prvi put nakon Drugog svjetskog rata 1968.godine) uz neprimjetnu skupinu vjernika koji bi došli iz okolnih župa sa svojim župnicima. Ali upravo zahvaljujući njima, njihovoj upornosti i hrabrost danas se ima kontinuitet proslave.

Krenuli smo na put u 5,00 sati ujutro ispred Nove crkve u Gorici i stigli oko 11,00 sati u Plaški. U 12,00 sati je započelo Misno slavlje koje je bilo na otvorenom iza crkve a predvodio ga je msgr. Mile Bogović, biskup gospićko – senjski. Pod misom je pjevao naš zbor sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići. Ovom prigodom je i bila Krizma gdje je sakrament primilo ukupno 27 djevojaka i mladića.

Poslije sv.mise slijedilo je predstavljanje knjige: „ŽUPA PLAŠKI OD 1995. GODINE DO DANAS". O knjizi su govorili: Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba, Milan Kruhek, povjesničar i donedavni ravnatelj hrvatskog povijesnog instituta iz Karlovca te biskup, msgn.Mile Bogović, koji je u Proslovu za knjigu napisao:" Malo se, naime, znade da je plaščanski kraj u srednjem vijeku naseljen isključivo katolicima, da su katolici ondje više stoljeća bili manjina, da se 1995. zbilo novo naseljavanje katolika. Rekli bismo da je ondje mnogo povijesnih obrata a premalo znanja o njihovim uzrocima i posljedicama. Srednjovjekovna župa Plaški (Plas) ušla je 1185. u sastav tada osnovane Krbavske biskupije, što ukazuje na njenu još veću starost. Tu je riječ o civilnom upravnom području pa je moguće da je ondje bilo i više crkvenih župa. Iz poznatih dokumenata doznajemo za srednjovjekovnu župu sv.Stjepana". Između govora svakog predstavljača knjige pjevala je klapa Bratovštine koja je izmamila velike aplauze i oduševljenje prisutnih.

Nakon predstavljanja knjige bili smo na okrepi u Osnovnoj školi do 16,00 sati. Potom smo krenuli na put od župne kuće gdje nam se fra Slavko zahvalio na trudu i dolasku i zaželio nam još mnogo uspjeha uz Božji blagoslov. I mi smo se zahvalili na ugodnoj dobrodošlici uz želju ponovnog dolaska puku ovog kraj koji svjedoči o teškoj povijesti, ali i o neslomljivosti duha čovjeka koji zna komu pripada, koji su njegovi korijeni, koji poznaje svoju povijest, svoju vjeru, kulturu i običaje. Oni govore o borbama i pobjedama, o stradanjima i uspjesima, o siromaštvu i opstanku, o kulturi i čestitosti, o vjeri i dostojanstvu čovjeka ovih područja i ovog naroda.

 
Fotografije sa hodočašća možete pogledati u izborniku fotografije ili putem linka ovdje.