Hrvatski vitezovi iz župe Gorica-Sovići dobili svoju spomen knjigu

thumb DSC 3920Nakon svete mise uoči sv. Stipana, zaštitnika župe Gorica – Sovići, održana je ceremonija blagoslova i otkrivanja spomen-knjige svim poginulim i nestalima u Domovinskom ratu iz župe Gorica – Sovići, općina Grude. Program je otpočeo hrvatskom himnom, nakon čega je riječ dobio legendarni zapovjednik Brigade viteza Ranka Bobana Marinko Sosa Zvijezda.

thumb DSC 3920Nakon svete mise uoči sv. Stipana, zaštitnika župe Gorica – Sovići, održana je ceremonija blagoslova i otkrivanja spomen-knjige svim poginulim i nestalima u Domovinskom ratu iz župe Gorica – Sovići, općina Grude. Program je otpočeo hrvatskom himnom, nakon čega je riječ dobio legendarni zapovjednik Brigade viteza Ranka Bobana Marinko Sosa Zvijezda
– Jedna je velika i do zadnjeg reda nabijena knjiga u našem Šamatorju već od 1995. godine. Na njoj je 237 imena poginulih u II. svjetskom ratu i poraću. To su mahom žrtve Titova režima i njegovih partizana. Sela naše župe Gorica i Sovići ostala su bez mnogih svojih sinova. Dugo smo čekali da im imena smijemo javno spomenuti i napisati i barem pred tim imenima svijeću zapaliti kad nikada nismo saznali gdje su njihova izmučena tijela, rekao je Zvijezda u uvodnom govoru. Tada se prisjetio hrvatskih sinova koji su ginuli od Dubrovnika, preko Siska i Pakraca, pa do Herceg Bosne.
– Na Kupresu nestaju dva naša bojovnika i do danas ne znamo ništa o njihovoj sudbini. Dolaze Ševaš Njive i onda Vrdi. Naši su ginuli i u Sarajevu i u Kladuši. Dugo smo čekali s pisanjem ove knjige boli i ponosa, sve u nadi da ćemo saznati za Antu i Zdravka. Evo su prošla preko dva desetljeća. Nismo više mogli odoljeti, a da i njihova imena ne budu pod ovim Kristovim križem. Želimo vas zadržati u svojim srcima, sjećanju, u svojim molitvama, rekao je Zvijezda.

Spomenik su otkrili načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, brigadir Zvijezda i kći Ante Pejića, Paula Pejić. Spomen-knjigu je blagoslovio fra Vinko Mikulić. Autor spomenika je Drago Bušić.

Ž.Andrijanić/Boboska.info

{gallery}spomenknjiga{/gallery}