Održana treća i četvrta korizmena tribina

fra Milan Lončar U Petak, 12. III. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je tribina na temu Dijalog ili smrt u monologu (u obitelji). Predavanje je održao fra Milan Lončar, župnik u Posušju.

A u petak, 19. III. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je tribina na temu Riječ Božja u životu kršćanina. Predavanje je održao fra Josip Vlašić, voditelj Frame na Širokom Brijegu.

{/slide}
{slide=Predavanje fra Milana Lončara}

U Petak, 12. III. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je tribina na temu  Dijalog ili smrt u monologu (u obitelji). Predavanje je održao fra Milan Lončar, župnik u Posušju.

Na poziv Bratovštine u sklopu održavanja korizmenih tribina fra Milan Lončar se vrlo rado odazvao i pripremio izvrsnu temu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, a isto tako u jednoj opuštenoj atmosferi u mnogo čemu nas je i nasmijao što mu je uz sve ostalo i bio cilj kako kaže.

Predavanje se najviše svodilo kako i tema glasi na obitelj u suštini (odnos muža i žene), prisustvo Boga u obitelji ali i djelom u načinu komuniciranja, važnosti dijaloga i neverbalnog komuniciranja.

Kazuje kako je dijalog u osnovi kako braka tako i odnosu Boga i čovjeka, dijalog mora nužno postojati kako monolog ne bi odveo čovjeka u otuđenje. Dijalog je i neverbalna komunikacija koja može biti i upečatljivija od same riječi.

Naš večerašnji predavač se osvrnuo i na mnoge stvari zanimljive u njegovu radu s mladim bračnim parovima, također je fascinantno i njegovo opširno znanje o suvremenoj medicini i psihologiji s kojima je u mnogo čemu pridonio ovoj vrlo zanimljivoj večeri. Predavanje kako smo počeli tako smo i završili, molitvom. Nakon predavanja svi su se složili kako bi u skoroj budućnosti fra Milan Lončar ponovno trebao održati slično predavanje u našoj župnoj zajednici.

{/slide}
{/slide}
{slide=Predavanje fra Josipa Vlašića}

U petak, 19. III. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je četvrta u nizu tribina, ovoga puta na temu Riječ Božja u životu kršćanina. Predavanje je održao fra Josip Vlašić, voditelj Frame na Širokom Brijegu.

S posebnim zadovoljstvom ovoga petka Bratovština je ugostila svog sumještanina, ali i velikog prijatelja fra Josipa Vlašića. Ovo predavanje izazvalo je posebno zanimanje naših župljana, te se odazvao popriličan broj njih. Predavanje je započeto uvodnom riječju predsjednika Bratovštine, a zatim i zajedničkom molitvom kroz čitanje 119. psalma koji je ujedno i bio inspiracija fra Josipu za ovo predavanje. Kroz predavanje fra Josip je pokušao dočarati značenje i težinu Božje riječi, naglašavao je kako Božju riječ mogu slušati svi, a čuti je mogu samo oni koji dožive „pravi" susret s njom.

Biblija kao mjesto susreta s Božjom riječi, pravi je način da čovjek nađe smisao svog kršćanskog života i da jednostavno živi s Bogom i u Bogu.

Spominjući Bibliju, prisjetili smo se i fra Silvija Grubišića kao i njegovog rada, odnosno prvog prijevoda Petoknjižja na hrvatski jezik, ističući značenje tog pothvata.

Korizmene tribine završavaju sljedećeg petka, 26. ožujka uoči Velikog tjedna, kada će u Staroj crkvi biti Molitva s tematikom Puta križa i muke Gospodnje autora fra Ante Marića.  Molitvu predvodi zbor župe Gorica-Sovići, a nastupit će i klapa Bratovština. 

{/slide}

{gallery}drugoitrece{/gallery}