Održane dvije korizmene tribine

thumb_fra_robert_jolic U petak, 26. II. u 20,00 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je prva u nizu korizmenih  tribina na temu Franjevci iz Grudske općine žrtve partizanskog zločina. Predavanje je održao dr. sc. fra Robert Jolić, na službi u župi Čitluk.
A u petak, 5. III. u 20,0 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je tribina na temu Ljubav i križ. Predavanje je održao fra Mate Logara, koji je na službi u župi Humac.

{tab=Predavanje fra Roberta Jolića}

U petak, 26. II. u 20 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je prva u nizu korizmenih  tribina na temu Franjevci iz Grudske općine žrtve partizanskog zločina. Predavanje je održao dr. sc. fra Robert Jolić, na službi u župi Čitluk.

Kišna večer i ružno vrijeme nisu spriječili 20-ak članova Bratovštine i drugih župljana da dođu na ovo vrlo zanimljivo predavanje koje se dotaklo bitnih detalja iz života 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca, te općenito o životu žitelja na ovim prostorima u vremenu kada su vjerske slobode i svjetonazori bili osporavani.

Naš predavač je na zanimljiv način dočarao živote franjevaca od kojih je njih 10 bilo rodom iz naše općine od toga 7 iz župe Drinovaca, 2 iz župe Gorica-Sovići te 1 iz župe Ružići. Posebno zanimljiv dio predavanja bio je prezentacija rada i djelovanja naših fratara, fra Melhior Prlić iz Sovića koji je ubijen u Zagvozdu te fra Križan Galić iz Gorice koji je ubijen u Međugorju.

Na kraju predavanja uslijedila su pitanja i rasprava, te svi prisutni pomolili su se za duše svih žrtava partizanskog zločina u želji i nadi da se u skoro vrijeme indetificiraju i preostala tijela franjevaca.

Predavanja se nastavljaju i sljedećeg petka s novim zanimljivim temama i predavačima koji će nas u ovo vrijeme korizme barem na kratko potaknut na razmišljanje.      

{tab=Predavanje fra Mate Logare}

U petak, 5. III. u 20,0 sati u Staroj kapeli u Gorici održana je tribina na temu Ljubav i križ. Predavanje je održao fra Mate Logara, koji je na službi u župi Humac.

I ova večer okupila je naše župljane na vrlo zanimljivo predavanje o simbolu križa kao mjestu ljubavi. Naš predavač nam je približio i dočarao samo poimanje križa, ljubavi ali i odnose među bližnjima. Istaknuo je kako danas ljudi križ doživljavaju i ističu kao neku vrstu ukrasa kritizirajući  tu "inflaciju križeva". Poimanje prijatelja i poznanika kako je naglasio danas se u većini slučajeva izjednačava, a dobro znano je da onaj tko nas savršeno poznaje, a ipak nas voli i prihvaća je sam Bog. U ovom vremenu pokore i vremenu kada pokušavamo izbjeći grijeh ili štoviše osloboditi ga se, trebali bi se zapitati nad riječima našeg predavača kada kaže kako se ne trebamo bojati priznati grijeh ali u isto vrijeme trebali bi se posramiti tog istog grijeha.

Zanimljivo kako kazuje fra Mate u većini naših molitvi vapi se za ponovnim dolaskom Krista, mnogi od nas na to ni izbliza nisu spremni, bojeći se  Božje odmazde i  "suda strašnoga" te susreta s Bogom licem u lice.

Predavanje je završeno molitvom i mišlju kako čovjek u čovjeka može izgubiti vjeru, ali u Boga nikada.   

{/tabs}

{gallery}predavanja{/gallery}