Predstavljanje knjige P O K O R N I K 31. listopada 2014

20141014173928Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići

Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Gorica

Matica hrvatska-Ogranak Grude

i župni ured Gorica-Sovići

 pozivaju Vas na

 predstavljanje knjige

P O K O R N I K 

autora fra Ante Marića

U petak, 31. listopada 2014. u 18.30 sati

u staroj crkvi u Gorici

U programu sudjeluju:

Fra Stipe Marković, župnik župe Gorica-Sovići

Fra Vinko Mikulić, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke Gorica

Fra Sretan Ćurčić, kapelan u župi Drinovci

Mario Bušić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Grude

Fra Ante Marić, autor

U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Bratovština

Radosno vas očekujemo!

 

Ovih dana iz tiska je izašla knjiga Pokornik, autora fra Ante Marića. Knjiga je izašla u nakladi Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Gorica.

U Proslovu pisac poručuje čitatelju: „U rukama ti je knjiga koja priča o životu čovjeka koji je bio redovnik i svećenik. Rodio se 1926. u Gorici, u Hercegovini; kao redovnik i svećenik bio članom Hercegovačke franjevačke provincije, a umro 1996. u Širokom Brijegu. Krsno mu je ime Stjepan, redovničko fra Zdenko, a narod ga prozvao Pokornikom. Zašto je dobio taj nadimak, pokušava Ti odgovoriti ova knjiga.

… Pokornikov sam život napisao kroz priče toliko puta ispričane. Želio sam da ih zaborav i godine ne otmu naraštaju koji nas slijedi. Znam što bi mi na sav moj trud rekao pokojni fra Zdenko: `Pusti, pobro, čemu se mučiš? Nije spomena vrijedno. Bog sve vidi!` I, kao i uvijek, imao bi pravo. Ali, eto, ja ga ipak nisam poslušao. Ovom sam mu knjigom želio nakon toliko godina reći: Hvala! I zaželjeti njemu i svim preminulim hercegovačkim franjevcima pokoj vječni, na osobit način onima koji su sav svoj život i sve svoje vrijeme posvetili svomu puku i njegovim potrebama i mukama. Takvih je fratara Hercegovina uvijek imala, i danas ih ima. Zato te, poštovani Čitatelju, molim, i Ti na isti način usmjeri svoje misli čitajući retke koji slijede.“