Put križa na Veliki Petak u župi Gorica-Sovići 2012.

thumb put kriza 2012Bog je dao da i ove godine molimo Put križa na Veliki Petak od zvonika-kapele Sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi do župne crkve u Gorici. Godine 1999. prvi put smo kroz svoja mjesta molili na Veliki Petak ovu pobožnost i od tada do danas izbrojili 13 godina. Iz godine u godinu broj sudionika ove pobožnosti je u porastu.

thumb put kriza 2012Bog je dao da i ove godine molimo Put križa na Veliki Petak od zvonika-kapele Sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi do župne crkve u Gorici. Godine 1999. prvi put smo kroz svoja mjesta molili na Veliki Petak ovu pobožnost i od tada do danas izbrojili 13 godina. Iz godine u godinu broj sudionika ove pobožnosti je u porastu. Tako je bilo i ove godine, do podne je padala kiša, a popodne je bilo prekrasno vrijeme koje je gotovo cijelu župu izvelo na križni put. Kao i svake godine 15 momaka je nosilo Kristov križ, 15 ih bijaše jer u Bobanovoj Dragi dvojica nose prvu postaju. Djevojke su naše župe čitale kod stajališta molitvu i duboko dirale u srce vjernog puka jer molitva Puta križa bijaše iz srca napisana i sezala je do dna ljudskih duša, svakodnevnih jada i nevolja, teških i lakših križeva svakog pojedinca. Župnik je fra Željko Grubišić predmolio, a župni je zbor s pobožnim pukom neprestano pjevao drevnu pjesmu naših starih Gospin plač: Muka gorka Gosodina Isukrsta Božjeg Sina….

Obredi Velikog petka su nastavljeni u župnoj crkvi u Gorici: prostracija (kad se svećenik prostre pred Isusom raspetim na drvetu križa), služba čitanja s kantanjem Muke Isusove po Ivanu, otkrivanje i klanjanje križu Gospodinovu i sv. pričest dijelovi su liturgije Velikog petka. U Gorici kao i uvijek bilo je prekrasno.

Veliki Petak i ovaj Put križa urezao se srce naših ljudi, mnogi stoga dođu iz svih inozemnih krajeva da bi prisustvovali ovoj dragoj pobožnosti.

Jerko Grubišić – Lelo je sve ove godine Put križa župe Gorica-Sovići na Veliki Petak fotografirao i zauvijek oteo zaboravu sudionike ove pobožnosti. Tradicija se nastavlja i u idućim godinama, a mi molimo Krista: Smiluj se nama, Gospodine! I čekamo zoru Uskrsnuća kad ćemo zapjevati radosni Aleluja, jer je naš Gospodin Bog živih a ne mrtvih!

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje!

{phocagallery view=category|categoryid=38|limitstart=0|limitcount=30}