Put križa na Veliki petak u župi Gorica-Sovići 2018

30.ožujka 2018. godine Veliki je Petak. Neradni je dan u našoj Županiji i općini Grude, a oni koji su imalo radili, poslove su obavili do podne, jer je popodne Put križa u našoj župi. Od zvonika-kapelice sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi do župne crkve sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici na četrnaest mjesta župna zajednica je zastala klanjajući se i moleći pred križem, u velikoj procesiji, razmatrajući Isusov križni put, muku i smrt. U tome su nam kao i uvijek pomogli iz policije, jer su nam preusmjerili promet, i pratili kolonu cijelom dionicom križnog puta.

U povorci je bilo i staro i mlado. Župni zbor je predvodio pjevanje na križnom putu, a župnik fra Stipe Marković molitvu.

Krenulo se u 13.30 od zvonika iz Bobanove Drage, a pred novom crkvom u Gorici bilo oko 16.30 sati.

Veliko je mnoštvo ispunilo crkvu i cijelo dvorište oko nje. Počeli su obredi Velikog Petka koje je predvodio fra Nikola Spužević. Kantali smo Muku Isusovu po Ivanu: Isusovu ulogu je pjevao fra Nikola, Mario Bušić – Evanđelist, Damir Markić – Pilat, Ivek Šimić – Petar, Anđelka Grizelj – Sluškinja, Dragan Prlić – Sluga, Dario Šimić – Stražar, Zbor je pjevao sve zborske dionice. Fra Stipe je pjevao Ecce lignum crucis i Sveopću molitvu Velikog petka. Na kraju su pobožni vjernici primili svetu pričest i poklonili se Kristovu križu ljubeći ga. Pomagali su ministranti, članovi Frame i Franjevačkog svjetovnog reda, Župnoga zbora…

Ljudi su oduševljeno molili i sudjelovali u obredima, dostojanstveno i s pijetetom prema ovom svetom velikom danu i Spasitelju koji je za nas umro na križu.

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika je od samog početka ovog Križnog puta, od 1999. godine, bila njegovim glavnim nositeljem uz župni ured, tako se to događalo sve ove godine, te su i ovoga Velikog petka članovi naše Bratovštine pomagali u svemu.

Put Križa foto