Stipe Božić u Bobanovoj Dragi

thumb 120715 0281Voditeljica programa Sanja Boban ovako je govorila na sinošnjem predstavljanju:
Poštovani gosti, dragi Bobanjarke i Bobanjari, evo nas i ove godine zajedno pred blagdan sv. Ilije Proroka, našeg  zaštitnika. Sve Vas pozdravljam u ime Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići ovdje u ovom prekrasnom ambijentu, na gomili kod Zvonika sv. Ilije, u Bobanovoj Dragi u tradicionalnoj kulturnoj priredbi koja nosi naziv Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2012. godine.

120715 0281Voditeljica programa Sanja Boban ovako je govorila na sinošnjem predstavljanju:
Poštovani gosti, dragi Bobanjarke i Bobanjari, evo nas i ove godine zajedno pred blagdan sv. Ilije Proroka, našeg  zaštitnika. Sve Vas pozdravljam u ime Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići ovdje u ovom prekrasnom ambijentu, na gomili kod Zvonika sv. Ilije, u Bobanovoj Dragi u tradicionalnoj kulturnoj priredbi koja nosi naziv Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2012. godine. U ovoj kulturnoj večeri želimo vam predstaviti život čovjeka, velikog humanitarca koji je zapravo sav svoj život posvema posvetio pomažući drugima, bližnjima u nevolji. Riječ je dakako o našemu večerašnjem gostu gosp. Stipi Božiću, koji upravo poput Proroka Ilije Tižbijca prolazeći kroz scile i haribde, e da bi pomogao drugima, pri tome ne štedi ni svoga vlastitoga života. U ovoj prigodi zahvaljujemo i gosp. Marijanu Bušiću iz Gorice dugogodišnjem uglednom uredniku na HTV-u, Stipinu prijatelju i suradniku posredstvom koga je gosp. Stipe večeras ovdje s nama. Stipe Božić je iz našeg zavičaja iz Zavojana, tu preko brda, a s njim je ovdje i njegova supruga gospođa Vera. Draga obitelji Božić osjećajte se ovdje, u Bobanovoj Dragi, kao kod svoje kuće jer ste nam uistinu dobro došli.

Životopis Stipe Božića:
Stipe Božić rođen u Zavojanima kod Vrgorca, 1951. godine hrvatski je alpinist, veliki humanitarac, pisac i TV  urednik. Rezultati ga svrstavaju u jednog od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Popeo se je na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m).
Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija), Aconcagua (Južna Amerika), Mount McKinley (Sjeverna Amerika), Kilimanjaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Europa), Mount Kosciusko ( Australija). Osim planina spustio se je 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, a ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta onda izlazi da Stipe Božić drži svojevrstan svjetski visinski rekord. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama stigao je i na Sjeverni pol.
Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama, fotografije su mu bile uvrštene na izložbi HRVATSKA FOTOGRAFIJA OD TISUCUDEVESTOPEDESETE DO DANAS u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga PUT NA VRH SVIJETA i SEDAM VRHOVA.
Profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta. Snimao je čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približi običnim ljudima. Režirao je više od 50 dokumentarnih filmova koji su u okviru putopisnih serija SEDAM VRHOVA, DUBINE, KRŠ I MORE te PLANINE prikazani na HTV-u.
Sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine Stipin film RETICENT WALL osvojio je SREBRNI ENCIJAN za najbolji športski dokumentarni film, a film DHAULAGIRI EXPRESS nagrađivan je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji. Eto to bi bilo ukratko o životu Stipe Božića.

Domaći pjesnik Marko Čuljak prigodnom pjesmom pozdravio je Stipu Božića.

Kakva bi bila večer u ovom hrvatskom hercegovačkom dijelu Stare Imote, u Bobanovoj Dragi a da ne odjekuje gangom. Ganga nas je očuvala kroz povijest, pivana je u dobro i zlo vrijeme, tu je pivamo u znak sreće i dobrodošlice našemu Stipi Božiću. Gangaši su doista oduševili!

Predsjednik Bratovštine Ante Pejić kazao je nekoliko svečarskih rečenica u ime Bratovštine.

Pročitan je i pozdrav Stipi Božiću, koji je došao e-poštom na adresu Maria Bušić, od ugledne hrvatske književnice iz Zagreba a koja je podrijetlom iz našeg kraja gđe. Milke Tice:
Dragi Mario, dugo ti se nisam javljala. Imala sam privatnu muku pa sam zašutjela jedno vrijeme. No, evo me opet i … radujem se tvojim i programima vrijedne Bratovštine. Jako mi je drago da vam je Božji Čovjek Stipe gost. Tako mi je taj čovjek na ponos, čovjek visina i Božji čovjek. Jedanput sam gledala jednu njegovu emisiju u kojoj je u snježnoj mećavi i hladnoći spašavao jednu smrznutu za jatom zaostalu pticu. Nikada mi ta njegova dobrota neće izići iz srca. Pozdravite ga i kažite mu da će mu samo zbog te dobrote, ako ni zbog čega drugoga, sveti Petar širom otvoriti vrata kad dođe u raj. On je za mene prvi čovjek neba i visina. Žao mi je da nisam dolje, inače bih sigurno bila s vama. Neka vam je ugodno druženje i Stipi još puno prekrasnih planina i putovanja. Vaša Milka Tica

Potom je Stipe Božić progovorio o sebi i svojem životnom putu, prikazujući kolaž slajdova i dokumentarnih isječaka iz filma Svete planine svijeta.

Zatim se nastavilo družiti i pivati.

Voditeljica je još na kraju kazala slijedeće:
Na kraju hvala vam svima koji ste došli, osjećajte se ugodno, svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije, svim Bobanjarkama i Bobanjarima i drugima, osobito Željku Bobanu Jefti, najsrdačnije hvala od Bratovštine.
Bratovština Vas poziva i za Stipanjdan u Goricu, i to u četvrtak, 26. srpnja 2012. u Staru kapelu, u Galeriju Bratovštine u Gorici gdje će biti otvaranje retrospektivne izložbe slika akademske slikarice mr. Andrijane Mlinarević-Cvetković. Potom u nedjelju, 29. srpnja 2012. u Staru crkvu u Goricu gdje će biti VI. Susret klapa i klapskog pivanja uz klape iz Dalmacije i Hercegovine na čelu s domaćom klapom Bratovština.
I na kraju u srijedu, 1. kolovoza 2012. u Staroj kapeli u Gorici održat će se predstavljanje knjige, romana Živa glava, autorice Julienne Eden Bušić. Sve počinje u 20.30 sati. ŽIVJELI.

{phocagallery view=category|categoryid=40|limitstart=0|limitcount=8}

 

FOTOGALERIJA by Jerko Grubišić Lelo

.