U Gorici održana Noć otvorenih muzeja

thumb IMG 3153Sinoć je u Gorici, održana “Noć otvorenih muzeja”, kao dio svjetske kulturne manifestacije kojom se posjetiteljima jednom godišnje omogućava besplatan obilazak muzeja. Brojni posjetitelji su imali prigodu vidjeti arheološke iskopine u staroj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika, Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku Sv. Stjepana s eksponatima starim po nekoliko tisuća godina, a u Galeriji Bratovštine i župe je upriličena izložba slika fra Vinka Mikulića, koji je ujedno i kustos franjevačke arheološke zbirke.

Sinoć je u Gorici, održana “Noć otvorenih muzeja”, kao dio svjetske kulturne manifestacije kojom se posjetiteljima jednom godišnje omogućava besplatan obilazak muzeja.

Brojni posjetitelji su imali prigodu vidjeti arheološke iskopine u staroj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika, Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku Sv. Stjepana s eksponatima starim po nekoliko tisuća godina, a u Galeriji Bratovštine i župe je upriličena izložba slika fra Vinka Mikulića, koji je ujedno i kustos franjevačke arheološke zbirke.

“Noć otvorenih muzeja” otvorila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije Helena Lončar.

Ona je u svom obraćanju nazočnima kazala kako je bila ugodno iznenađena kada je čula da će Grude biti dio svjetske noći muzeja te da je lijepo što se takvo nešto održava u Hercegovini jer su se do sada takve manifestacije moge pratiti uglavnom u po većim gradovima.

Posebno je bila oduševljena arheološkom franjevačkom zbirkom jer, kako je naglasila, arheologija je povijest.

Poseban osvrt na ranokršćansku krstionicu i arheološke nalaze u staroj crkvi Sv. Stjepana koju je 1856. godine sagradio fra Petar Bakula, iznio je fra Ante Marić koji je bio na župi u Gorici zajedno s fra Vinkom Mikulićem kada su novija arheološka istraživanja započela. Stara crkva je napravljena na ranokrćanskoj bazilici a krstionica je u crkvi od četvrtog stoljeća, od vremena kada je kršćanstvo Milanskim ediktom proglašeno ravnopravnom vjerom u Rimskom carstvu. Inače, ova crkva je najstarija u zapadnoj Hercegovini, na desnoj obali Neretve, a koja je još u upotrebi.

“Prije nego smo počeli raditi, znali smo da je ovo mjesto arheološki vrlo važno. Znali smo da su tu iskopavali najveći arheolozi Europe i pretpostavljali smo da ova crkva krije mnoge tajne naše povijesti zbog čega nismo željeli na nestručan način raditi”, istaknuo je fra Marić dok je kronološkim redom objašnjavao kako su tekla istraživanja i što je sve otkriveno.

Marić je iznio dosta zanimljivosti vezanih za starokršćansku krstionicu. Također, objasnio je kako je crkva ukrašena raznim stilovima povijesti na način da je zbog općeg siromaštva stanovništva koje je živjelo na ovim prostorima, svatko tko je mogao darovao nešto crkvi. Tako se na istom mjestu nalaze postbarokni oltar i moderne freske.

Uz tumačenje kustosa fra Vinka Mikulića, posjetitelji su zatim razgledali Hrvatsku franjevačku arheološku zbirku u kojoj su izloženi eksponati pronađeni u i oko stare crkve Sv. Stjepana, u Šamatorju te na okolnim brdima iznad Gorice i Sovića. Eksponati potječu od vremena prije Krista do nekoliko stoljeća u povijest te su uistinu bogata arheološka zbirka.

Nakon toga je upriličeno razgledanje slika fra Vinka Mikulića u Galeriji Bratovštine i župe Gorica-Sovići. Slike su uglavnom životinjski motivi s naglaskom na konje u prirodi a posjetitelje nisu ostavile ravnodušnima. Galerija Bratovštine svake godine organizira nekoliko izložbi slika a prigoda noći otvorenih muzeja je bila idealna za još jednu u nizu, istaknuo je Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Grude te član Bratovštine.

Nakon što je “Noć muzeja” prvi put održana 1997. godine u Berlinu, ove godine je i Hercegovina imala svoga predstavnika u mreži svjetskih muzeja koja su otvorila vrata, a organizatori se nadaju kako će manifestacija u Grudama biti upriličena i slijedeće godine, uz želju da i ostali muzeji ili arheološke zbirke u Hercegovini otvore svoja vrata posjetiteljima.

Događaj su organizirali Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština Sv. Stjepana Prvomučenika, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka Sv. Stjepana te Matica hrvatska – Ogranak Grude.

 

bljesak.info

{gallery}nocmuzeja2012{/gallery}