U župnoj crkvi sv. Frane u Imotskom predstavljena knjiga fra Vjekin vijek

thumb fra-Vjeko-1U prepunoj crkvi sv. Frane u Imotskom u nedjelju, 17. ožujka 2013. godine nakon večernje svete mise predstavljena je knjiga izabranih članaka fra Vjeke Vrčića objavljenih u „Imotskoj Krajini“ (1975.-2005.). Knjiga nosi naslov Fra Vjekin vijek. Knjigu je priredio Bože Ujević, za nakladnika se potpisuje Vesna Ujević u ime Kulturno-umjetniče udruge „Ujević“.

fra-Vjeko-1

U prepunoj crkvi sv. Frane u Imotskom u nedjelju, 17. ožujka 2013. godine nakon večernje svete mise predstavljena je knjiga izabranih članaka fra Vjeke Vrčića objavljenih u „Imotskoj Krajini“ (1975.-2005.). Knjiga nosi naslov Fra Vjekin vijek. Knjigu je priredio Bože Ujević, za nakladnika se potpisuje Vesna Ujević u ime Kulturno-umjetniče udruge „Ujević“. Lekturu su načinile Mara Ožić-Bebek i Ivana Petričević, fotografije u knjizi djelo su Bože Ujevića i Arhiva Franjevačkoga samostana u Imotskom, fotografije fra Vjeke Vrčića dolaze iz fotoaparata Tomislava Matkovića i Branimira Bobana. Knjigu je grafički pripremio i oblikovao Ante Lončar. Tehnička podrška je bio Branimir Boban. Tiskana je u tiskari Suton. Recenzenti knjige su Mladen Vuković i Josip Jović. Fra Vjekin vijek je knjiga koja broji 320 stranica.

Na samom početku je sve pozdravila idejna začetnica ove knjige Vesna Ujević koja je obrazložila zašto je ova knjiga važna. O ulozi fra Vjeke Vrčića u našoj povijesti govorio je mr. sc. Mario Bušić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Grude koja je 2007. Izdala fra Vjekin povijesni roman Posljednji bijeg.

O knjizi su nadahnuto govorili Mladen Vuković, novinar radio Splita i jedan od recenzenata ove knjige, te priređivač Bože Ujević koji se je najviše trudio e da bi ova knjiga ugledala svjetlo dana. Mladen Vuković je ispričao Josipa Jovića što nije moga biti prisutan na ovom predstavljanju i nazočnima prenio Josipove pozdrave.

Odlomke iz knjige su kazivali Ivana Petričević, glumci Vedran Mlikota i Ante Šućur. Na kraju je fra Vjeki Vrčiću za izniman doprinos u pisanoj riječi na našemu prostoru zahvalio Hercegovački franjevac prof. dr. fra Andrija Nikić. Biranim riječima je fra Vjeko Vrčić na koncu ove kulturne večeri zahvalio svima koji su ovu knjigu priredili. Nekoliko je puta dok je govorio, fra Vjeko izmamio golem pljesak prisutnih, koji su i na taj način pokazali koliko cijene i vole ovoga franjevca, najstarijeg fratra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i svećenika Splitsko-Makarske nadbiskupije, koji je ušao u 100. godinu svoga života.

Klapa Bratovština Gorica-Sovići, pod vodstvom Anđelka Nikolića uveličala je ovu večer lijepim pjevanjem i na taj način fra Vjeki kazala HVALA za sve.

Gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane u Imotskog fra Kristian Stipanović je zahvalio svima, posebno fra Vjeki i onima koji su se potrudili oko ove vrijedne knjige, te je sve pozvao na druženje u fratarsko blagovalište gdje se ostalo razgovarati.

{gallery}fravijekovrcic{/gallery}