Vatikanski dnevnik o Crkvi u Bosni i Hercegovini

vatikanVatikanski dnevnik L’Osservatore Romano u svom broju od 25. veljače 2012. posvetio je dug članak 14. zajedničkom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije održanom 30. i 31. siječnja 2012. u Sarajevu i pismu koje im je tim povodom uputio papa Benedikt XVI., a potpisao njegov državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

vatikanVatikanski dnevnik L’Osservatore Romano u svom broju od 25. veljače 2012. posvetio je dug članak 14. zajedničkom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije održanom 30. i 31. siječnja 2012. u Sarajevu i pismu koje im je tim povodom uputio papa Benedikt XVI., a potpisao njegov državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Nakon osnovnih informacija o sudionicima zasjedanja, u članku se piše da je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico, tijekom svečanog liturgijskog slavlja u sarajevskoj katedrali 30. siječnja, uputio okupljenim biskupima svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima sljedeće riječi: „Posebice, kako znadete, ovdje u BiH suočavamo se s jako osjetljivim pitanjem, koje se odnosi na budućnost katoličke vjere u zemlji. Kako je bilo više puta ponovljeno, nažalost već neko vrijeme statistički podaci koje svake godine prikupljaju biskupijski uredi, nisu uopće ohrabrujući. I tako, u svojoj Pastirskoj poslanici od prošlog 8. prosinca, biskupi Bosne i Hercegovine su ponovno izrazili svoju zabrinutost za situaciju, pored velikog povjerenja u djelovanje Duha Božjega koji vodi povijest. U ovom kontekstu, trebamo biti jako zahvalni Kardinalu Državnom tajniku za važnu Poruku koju je, u ime Svetog Oca poslao našim ovdje okupljenim biskupima. Kardinal Bertone je pozvao sve da dadnu odgovarajuću pažnju ovom ‘teškom pitanju’; sugerirao je programiranje zajedničkih pastoralnih smjernica s obzirom na to; i u zaključnom dijelu, ustvrdio je da Sveti Otac želi da kolegijalno promišljanje biskupâ dviju Biskupskih konferencija mogne pridonijeti inspirirati korisne inicijative, kako bi hrvatski narod bio u stanju nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u Bosni i Hercegovini, i dati svoj dragocjeni doprinos za društveni život Zemlje”.

U spomenutom članku navodi se, između ostalog, da su biskupi a osobitom pozornošću razmotrili Pismo-Poruku koju je 14. siječnja 2012. uputio kardinal Bertone te da u pismu vide ponovni znak trajne brige Svetog Oca za Crkvu u BiH. Donosi se i odlomak iz Priopćenja za javnost upućenog odmah nakon zasjedanja u kojem se ističe da je godišnje zajedničko zasjedanje dviju Biskupskih konferencija dodatan znak jedinstva Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te da to jedinstvo čini zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve.

L’Osservatore Romano piše da je povod posebnog zanimanja za katolike u Bosni i Hercegovini prije svega njihova tragična demografska stvarnost odnosno svakodnevno smanjenje katoličke prisutnosti u BiH. Objavljen je i dio pisma kardinala Bertone u kojem se donose alarmantni podaci prema kojima se od oko 800.000 katolika u 1991. godini prešlo na oko današnjih 440.000 dok su u mnogim župama ostali samo malobrojni starci, a prema godišnjim statistikama Biskupijskih kurija, broj katolika se ne prestaje smanjivati. „Uzroci ove žalosne pojave su poznati: rat iz ’90. godina prouzrokovao je teške gubitke u ljudskim životima i u crkvenim strukturama; izbjeglice se nisu vratile u broju kojemu se nadalo; teška ekonomska situacija prisiljava mnoge mlade da napuste Zemlju, posebice zbog nedostatka posla. A postoji još jedan zabrinjavajući element koji se odnosi na opadanje stope nataliteta i posljedičan demografski pad. Zato se može dobro razumjeti zebnja biskupa Bosne i Hercegovine za svoje zajednice, koja je ponovno izražena u njihovu Pastoralnom pismu od prošlog 8. prosinca: ustvari, posebno u nekim područjima, katolička vjera riskira da posvema nestane za koje desetljeće”, podsjeća „L’Osservatore Romano na pismo kardinala Bertonea podcrtavajući njegove riječi kako težina situacije zahtijeva da biskupi, kao pastiri i prvi odgovorni naroda Božjega u toj regiji, zajedničkim dogovorom intenziviraju svoje zauzimanje za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini i bore se protiv malodušnosti i rezignacije.

Članak ističe da je vrlo znakovito da Sveti Otac, osim brige za Hrvate katolike u BiH, naznačuje biskupima i brigu za zajedničko dobro cijele zemlje ne zaboravljajući njihovo crkveno poslanje. Dodaje da se katolici žele zauzimati ne samo za vlastitu zajednicu nego i za čitavo društvo u kojem žive, a donosi i sljedeći dio iz pisma kardinala Bertone: „Sveti Otac želi da kolegijalno razmišljanje biskupa dviju Biskupskih konferencija doprinese nadahnjivanju korisnih inicijativa, kako bi se učinilo da hrvatski narod mogne nastaviti vršiti svoje crkveno poslanje u Bosni i Hercegovini i nuditi svoj dragocjen doprinos za društveni život zemlje”.

U članku se nadalje navodi da su biskupi Bosne i Hercegovine ponovno uputili riječi zahvalnosti za sve akcije koje su pokrenuli biskupi Hrvatske sa svojim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima kako bi pomogli članovima biskupijskih zajednica u BiH u dijelovima u kojima je stanje posebno teško. Piše da su biskupi iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, razmišljali o načinima intenziviranja svoga zauzimanja za budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini te da su izrazili posebnu zabrinutost zbog nejednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda i istaknuli potrebu raditi na svim razinama da svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu Bosne i Hercegovine ima jednaka prava. Članak završava riječima da se biskupi nadaju kako će u tom duhu biti i zauzimanje nedavno formirane Vlade i Sabora Republike Hrvatske kao i Predsjedništva, a osobito nedavno formiranog Vijeća ministara BiH te Parlamentarne skupštine BiH te izražavaju, u duhu spomenutog Pisma-Poruke kardinala Bertonea, svoju odlučnost i ubuduće „surađivati s civilnim vlastima i sa svim osobama dobre volje” u cilju poboljšanja stanja „alarmantnih podataka” o katolicima u BiH.

O pismu kardinala Bertone u vezi sa stanjem katolika u Bosni i Hercegovini pisao je 28. veljače i „Vatican Insider” (www.vaticaninsider.com) koji, inače, daje opće informacije iz Vatikana, o Svetom Ocu i Svetoj Stolici te njihovim aktivnostima kao i o međunarodnoj prisutnosti Katoličke Crkve i vjerskim temama, a objavljuje informacije na talijanskom, engleskom i španjolskom jeziku. Pod naslovom: Bosna i Hercegovina i Papa: „Zabrinutost za budućnost katolika” prepričan je sadržaj pisma kardinala Bertonea kao i dijelovi Priopćenja nakon zajedničkog zasjedanja biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske za koje kardinal Bertone piše da se „radi se o jedinstvu koje čini ne samo affectio collegialis, nego i zajednička vizija uloge, odgovornosti i djelovanja Crkve” kao i da se to jedinstvo „hrani istom odanošću Svetom Ocu, iskrenom crkvenom obvezom pred izazovima s kojima se hrvatski narod treba sučeliti u regiji, i također primjernim interventima solidarnosti prema najsiromašnijim i najpotrebnijim društvenim slojevima”.

Članak na ovu temu, 28. veljače 2012. objavila je i vrlo posjećena internetska stranica „Wall street Italia” pod naslovom: Papa: „Teško pitanje budućnosti katolika u zemlji”. U članku piše pa je papa Benedikt XVI., u poruci koju je potpisao kardinal Bertone, uputio pismo biskupima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske okupljenima na zasjedanju pred kraj siječnja u Sarajevu kako bi se dala „dužna pozornost teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u Bosni i Hercegovini”.