VELIKI PETAK U ŽUPI GORICA-SOVIĆI PROTEKAO DOSTOJANSTVENO I POBOŽNO

Put križa 2016.Svake godine kad završi Put križa i obredi Velikog petka tiho prepričavamo o ljepoti, pobožnosti, dostojanstvenosti toga dana. Govorimo o velikom mnoštvu vjernika, i uvijek kažemo kako je ove godine bilo najviše puka nego u svih ovoh proteklih godina do sada. Doista, ove 2016. godine bijaše tako. Lijepo vrijeme, uz miješanje vjetra bure i juga, čitava župa te mnogi vjernici iz susjednih župa su na nogama. Iz Bobanove Drage pošlo se u 13.30 u Gorici obredi počeli u 17 sati.
Župnik fra Stipe Marković, petnaest križonoša, čitači, zbor i nosači razglasa, pratitelji i mnogi drugi pomoćnici i vjerni puk molili su i pjevali Gospin plač cijelom dionicom od oko 8 (osam) kilometara puta od Bobanove Drage do Gorice.
Put križa se u ovoj župi počeo moliti 1999. godine na Veliki petak. I otada do danas samo je rastao.
Fra Ante Marić župnik ove župe te 1999. godine u Kronici župe sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići zapisao je sljedeće:
… 2. 4. 1999. Osvanuo je lijepi dan. Veliki je Petak. Sve su ustanove, prodavaonice, radionice i pogoni radili samo do podne, jer se poslijepodne cijela naša župa digla na noge, te od zvonika u Bobanovoj Dragi do župne crkve na četrnaest mjesta zastala pod križem, u najvećoj procesiji u njenoj povijesti, razmatrajući Isusov križni put, muku i smrt. U tome su nam pomogli iz Policije, jer su nam preusmjerili promet, a one koji su ipak morali voziti tim putem sprovodili. Zahvalni smo Autoprijevozu te našim župljanima Mati Prliću i Matešku Bobanu koji su nam autobusima omogućili jednostavniji prijevoz vjernika na ona mjesta gdje je trebalo, kako osobnim automobilima ne bismo zakrčili promet i ometali pobožnu povorku. U povorci je bilo i staro i mlado.
Krenulo se u 14,30 a pred glavnim Vratnicama Šamatorja bilo u 17 sati. Zazvonilo je (zabrecalo) staro zvono sv. Stipana i molilo za sve naše umrle. Silno je mnoštvo ispunilo crkvu i cijelo dvorište oko nje. Počeli su obredi Velikog Petka. Mario Bušić predvodi zbor, pjeva u Muci Evanđelistu, fra Ante ulogu Isusa, Damir Markić Pilata, Ivek Šimić Petra, a Anđelka Grizelj ulogu sluškinje i drugih slugu.
Pričest je trajala jako dugo, a nakon toga se po tradiciji izriče počast sv. Križu klanjanjem i ljubljenjem. Narod je oduševljen da se nakon tolikih godina turskog, srbskog i komunističkog zuluma opet moglo slobodno organizirati Put Križa kroz našu župu…
I mi danas s Kristom na Putu križa nismo zaboravili Velikog petka. On nam se utkao u srce i dušu. I kad je kiša, i bura ili lijepo vrijeme, Kristov križ kroči i kročit će nošem rukama naših mladića i muževa, popraćen molitvom naših djevojaka i pobožnih žena, majki uz pjevanje našega napjeva drevnoga Gospina plača od zvonika sv. Ilije Proroka iz Bobanove Drage do župne crkve sv. Stipana Prvomučenika u Gorici, naklanjajući se patronima Sovića Donjih, I čuvarima našim, dičnim apostolima sv. Petru i Pavlu u Sovićima. Jerko Grubišić Lelo svake godine svojim foto aparatom ovjekovječi u slikopis ovu dragu pobožnost. Tako je učinio i ove godine.
U crkvi smo kantali Muku Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu, poljubili Kristov križ, primili svetu pričet i mirno se razašli svojim kućama! Pobožno Ii dostojanstveno!
Neka je s blagoslovom i na spasenje ovaj veliki dan, Veliki petak!

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići