VELIKI PETAK U ŽUPI SV. STIPANA PRVOMUČENIKA GORICA-SOVIĆI 2017.

Kad smo prvi put izmolili Put križa u župi sv. Stipana Prvomučenika od zvonika-kapelice sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi do župne crkve u Gorici, bilo je Ljeto Gospodnje 1999, a nadnevak 2. travnja. U Ljetopisu ove župe za dan 2. 4. 1999. godine stoji sljedeće:

„Osvanuo je lijep dan. Veliki je Petak. Sve su ustanove, prodavaonice, radionice i pogoni radili samo do podneva. Poslijepodne je cijela Župa na nogama te, od zvonika u Bobanovoj Dragi do župne crkve, na četrnaest mjesta zastaje pod križem, u najvećoj procesiji u svojoj povijesti, razmatrajući Isusov Križni Put, muku i smrt.“

Grudska nam je policija uvelike pomogla jer je promet preusmjeren, a one koji su ipak morali voziti tim putom, sprovodili bi pripadnici prometne policije. Zahvalni smo Autoprijevozu te župljanima Mati Prliću i Matešku Bobanu koji su omogućili prijevoz vjernika autobusima, kako osobnim automobilima ne bismo zakrčili promet i ometali pobožnu povorku.

U povorci je bilo staro i mlado…

Krenuli smo u 14:30 sati, a pred glavnim smo vratnicama Šamatorja bili u 17:00 sati. Zazvonilo je staro zvono sv. Stipana i molilo se za sve naše umrle. Silno je mnoštvo ispunilo crkvu i dvorište oko nje. Počeli su obredi Velikog Petka. Mario Bušić predvodi zbor, pjeva u muci evanđelistu fra Ante ulogu Isusa, Damir Markić Pilata, Ivek Šimić Petra, a Anđelka Grizelj – Seka sluškinje i druge uloge.

Pričest je trajala jako dugo, a nakon toga se tradicionalno odala počast sv. Križu klanjanjem i ljubljenjem. Narod je oduševljen što se nakon tolikih godinu turskog, srpskog i komunističkog zuluma opet slobodno organizira Put Križa kroz župu.

Fra Ante u 20:15 sati na programu Erotela u studiju u Mostaru u emisiji „Užiži“ s Miljenkom Koračićem razmišljao o Velikom Petku i o njegovoj poruci nama danas.

Slično ili gotovo isto je bilo i 14. travnja 2017. godine. Osamnaestu godinu zaredom puk ove drevne župe s Kristom je u procesiji na Njegovu i svom vlastitom Križnom putu. Od zvonika sv. Ilije u Bobanovoj Dragi do župne crkve u Gorici. Sve svoje patnje i boli predali smo Kristu! Molitvu Puta križa i obrede predvodio je župnik fra Stipe Marković. Zbor je lijepo pjevao pod vodstvom prof. Antonele. Seka, Ante, dva Dragana, Damir, Mario, Dario, Ivek, Ante, Iko, Zvone, fra Stipe, i sve druge zborašice… dali su sve od sebe pjevajući uloge u Muci Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Vjerni je puk u svemu pobožno sudjelovao. Doista je divljenja vrijedno spomenuti da je u povorci i ove 2017. godine bilo onih najstarijih župljana rođenih 1930. godine, kao i onih najmlađi rođenih 2010. godine.

Gospodin naš Isus Krist koji je za nas na križu umro i sve naše boli i patnje na sebe uzeo. Neka nam u vijeke vjekova bude vjeran prijatelj i dobar učitelji! Na slavu Njemu i ubuduće će ova župa slijedeći Ga u stopu, hoditi Njegovim Putom križa, stavljajući u Njegove ranjene ruke sve svoje životne boli i patnje.

Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići