O nama

grb-bratovstineOsnivanje

Bratovština sv. Stjepana je udruga građana, hrvatskih katoličkih mladića i djevojaka, muževa i žena iz naše Goričko – Sovićke župe i šire. Mi nismo osnovali nego smo obnovili Bratovštinu sv. Stjepana kad smo pomno proučili povijest naše župe. Uvidjevši da je fra Petar Bakula, naš blagopokojni župnik i graditelj stare crkve koja se nalazi u groblju, u svom Šematizmu koji je izdat 1867. godine spomenuo Bratovštinu kako je privremeno darovala kuću fratru kad nije imao smještaja u ovoj župi. Regula Bratovštine u povijesti bila je stroga, počivala je na ćudorednim propisima. Bratovština je imala svoj stijeg i pečat, mjesto u društvu i u crkvi. Članovi su Bratovštine ukopavani unutar crkve što su najnovija arheološka istraživanja i dokazala. Zajedno s drugim mladićima i djevojkama, a na poticaj Marija Bušića i naših fratara fra Ante Marića i fra Vinka Mikulića, obnovili smo ovu ustanovu 3. 12. 1999. godine. Želja nam je bila na početku i sada da se što više mladih uključi u nju. Glavni cilj Bratovštine je poboljšanje duhovnog i kulturnog života te briga za stare i nemoćne u našoj župnoj zajednici. Pravna je osoba, ima svoj statut, pečat, registrirana u županijskom registru Ministarstva pravosuđa.

Važno je spomenuti da je Bratovština u svojoj povijesti odigrala snažnu ulogu u očuvanju kršćanstva na ovom području BiH. Naime, samo su bila tri ( 3 ) samostana za vrijeme turskog progona u BiH ( Kreševo, Visoko i Fojnica ) i fratri se nisu ni smjeli pojavljivati pa je Bratovština vodila pogrebne obrede i organizirala molitvene susrete ( imala je svoj stijeg, pečat, mjesto u društvu a članovi su se pokopavali unutar crkve ).

U vremenu kada su u Hercegovini nastajale udruge Franjevačkih mladeži (FRAME), mi smo odlučiti obnoviti Bratovštinu i radi toga, što ona nije ograničena starosnom dobi – dakle Bratovštini može pristupiti svaka punoljetna osoba. Trenutačno Bratovština broji oko 100 članova. Za vjerski i nacionalni život Hrvata katolika važnost Bratovštine je nedvojbena.

Programski ciljevi obnovljene Bratovštine s (iz Statuta)u:

– prožimanje svijeta kršćanskim duhom i istinskim vrednotama,

– poticanje individualnog stvaralaštva i rada članova,

– očuvanje starina, običaja, i kulturnih vrednota hrvatskog naroda na ovim prostorima,
– pomaganje u rješavanju gospodarskih, socijalnih i obiteljskih problema, posebice problema nezbrinutih, napuštenih, bolesnih, nemoćnih i starih osoba,

– očuvanje prirode i humanizacija ljudskog života.

Djelatnost obnovljene Bratovštine su (iz Statuta) :
– jačanje kršćanskog i župnog zajedništva,

– pomaganje potrebnima i nemoćnima,

– organiziranje općekorisnih aktivnosti,

– izrada prikladnih duhovnih, odgojno – obrazovnih, kulturnih, umjetničkih i drugih programa,

– proučavanje i očuvanje kulturnih i civilizacijskih postignuća hrvatske baštine,

– priređivanje i organiziranje hodočašća, tribina, predavanja te radnih i rekreacijskih skupova,

– prikupljanje i raspodjela novčanih sredstava za potrebne i ugrožene,

– zauzimanje za siromašne, ovisne, ugrožene još nerođene.

Djelovanje Bratovštine kroz sekcije

Danas ona obavlja različite poslove po svojim sekcijama. Ima molitveno-liturgijsku sekciju, karitativnu, glazbenu, glumačku, građevinsko-ekološku i kulturno-umjetničku.

Posebice ističem ovdje karitativnu koja zajedno s mladima brine za naše najsiromašnije, za nemoćne i stare i za sve kojima je potrebna, ako ništa drugo topla riječ. Zahvaljujući našim darovateljima i članovima Bratovštine, omogućena je briga za te župljane kojih ima oko 60. Ova sekcija je odigrala i važnu ulogu u organizaciji prikupljanja humanitarne pomoći za Hrvate u Kninu zajedno s našim župnim uredom. Pomoć je sakupljana deset dana, što u novcu što u hrani, te je tom prigodom prikupljano oko 15 000 KM. Sakupljala se pomoć i za prognane Hrvate iz Srednje Bosne koji se trenutno nalaze u Kampu – Dubrava kod Gruda.

Također je dosta aktivna i molitveno-liturgijska sekcija posebice kod kreiranja svetih misa i molitvenih skupova. Organizira mjesečna predavanja, zatim hod molitve od podnožja Zavale (put do vrha brda iznad Gorice koji je napravljen za vrijeme austro-ugarske a spaja gornje krajeve, odnosno Posušje, Vinjane s našim krajevima Goricom, Sovićima itd.) do klecala Sv. Stjepana. Potom organizira trodnevnice, klanjanja, duhovne obnove za cijelu župu, prikazivanje filmova od kojih je zadnji bio Pasija, hodočašća, imali smo i cjelonoćno bdijenje koje je bilo dosta posjećeno, moljenja Put križa kroz cijelu župu itd.

Zajedno s župnim uredom sudjelujemo u organizaciji Put križa na Veliki petak koji se moli kroz cijelu župu od Zvonika u Bobanovoj Dragi, glavnom prometnicom, do Nove crkve Sv. Stjepana u Gorici grleći svoj križ i štujući ga, mnoštvo vjernika iz cijelog Grudskog kraja sa svojim fratrima molilo je svog Krista za blagoslov, sreću i bolje sutra Hrvatima ovih prostranstava. Puk ove drevne župe u svojoj je predaji gajio hrvatsku dragu i svetu pobožnost Križnog puta koju su mu ostavili njegovi izmučeni i na kolce nabijani pretci. Nakon stotina godina po prvi put su Hrvati katolici ove župe, s puno pijeteta i sućuti za sve godine muke i stradanja, zahvalili svom Raspetom i Uskrslom Kristu da su živi, da su opstali sva ova stoljeća oseka i plima kršne, škrte ali i ponosne zemlje Hercegovine, stare Imote. Ova sekcija je pokušala oživjeti dernek Petrovdana koji je bio izumro. Nakon dvije godine našeg truda a zahvaljujući župljanima taj dernek je opet zaživio i nadamo se da će živjeti još dosta ljeta.

Glazbena je sekcija pri kojoj djeluje Bend Bratovštine a koji je nabavio opremu zahvaljujući našim dobrotvorima organizira koncerte prilikom slavlja u našoj Župi i šire. Održano je nekoliko (desetak) koncerata duhovne i profane glazbe zajedno sa mladima iz Imotskog. U Božićno vrijeme održimo koncert zajedno sa župnim zborom. Kroz Bratovštinu ojačali smo župni zbor, mnogi članovi Bratovštine su i članovi župnog zbora ( oko 25 ) koji je sada znatno veći i kvalitetniji pa se možemo pohvaliti da među rijetkima u Hercegovini pjevamo četveroglasno.

Iz ljubavi prema “pismi i pivanju” , od četvrtog mjeseca prošle (2004.) godine osnovali smo i klapu Bratovštine. U ovih netom proteklih godinu dana rada iza nas imali smo nekoliko uspješnih nastupa i možemo se pohvaliti kako s ljubavlju odrađujemo probe koje imamo barem jednom na tjedan. Klapu vodi i u njoj pjeva gosp. Ante Vujević iz Imotskog ( za nas “ćaća” ) a od 2007 klapu vodi Anđelko Nikolić-Đelo. A ne smijemo zaboraviti i trud koji smo uložili i u školu sviranja u kojoj je bilo petnaestak mladih. Škola je trajala po dva mjeseca svaki tjedan po dvije probe. Zbog nedostatka sredstava sada nismo u mogućnosti da nastavimo s ovom školom ali se nadamo da ćemo uskoro nastaviti s radom.

Glumačka sekcija do sada je imala nekoliko uspješno odrađeni igrokaza: Polnoćka, Bratovšćina,… koje su se izvodile nekoliko puta a u narednom periodu namjeravaju mladi glumci opet pokazati svoju sposobnost pred publikom.

Građevinsko-ekološka sekcija je zaslužna za obnovu klecala sv. Stjepana na vrhu Zavale koje je bilo zaboravljeno i zapušteno. U narodu je živjela predaja da se na tom mjestu kada bi se ugledala stara crkva sv. Stjepana, poklicalo, te da su tu ljudi ozdravljali od raznih bolesti. Na Malu Gospu 2004. godine imali smo blagoslov novoizgrađene kapelice Blaženoj Djevici Mariji Kraljici Hrvata na Zavali iznad Gorice odmah kraj starog puta koji je spaja Posušje i Goricu a izgrađen je za vrijeme Austro-ugarske. I mnoge druge stvari su u tijeku izgradnje i obnove a povijesne su znamenitosti našega kraja, koje Bratovština ima u svom planu i programu izgraditi i obnoviti. Jedna od njih je fratarska čatrnja u Svetigori (sjeverno prostranstvo sela Sovići u plodnom brdu s mnogim docima, ledinama i hrastovom šumom) gdje je rođen fra Stipan Vrljić, pretpostavlja se 1677. godine.

Kulturno-umjetnička je sekcija najmlađa ali što ne znači da i najmanje radi. Tu su spretne ruke naših članova organizirali nekoliko puta izložbe ukrasnih stvari prigodnih za pojedino vrijeme u godini (Uskrs, Božić, Dan općine, Dan Državnosti…), različitih suvenira, umjetničkih slika, itd. Na ovakav skroman i kulturan način ova sekcija prikupi nešto financijski sredstava koja su neophodna za njen i rad cijele Bratovštine.

Vodstvo Bratovštine u vremenu od prvog izbornog sabora 3. 12. 1999. do drugog Izbornog sabora 20. 1. 2006. godine:

 • Damir Markić, predsjednik
 • Dragan Prlić, dopredsjednik
 • Tatjana Bušić, dopredsjednik
 • Branimir Boban, dopredsjednik
 • Ante Pejić, rizničar
 • Ružica Pejić (3. 12. 1999. – 16. 6. 2000.), Marija Martić (16. 6. 2000. – 23. 2. 2001.) i Mile Pejić, (23. 2. 2001.) tajnici.

Voditelji sekcija u istom razdoblju:

 • karitativna sekcija – Tatjana Bušić (3. 12. 1999. – 15. 9. 2000.), Sanja Grizelj od 15. 9. 2000.
 • molitveno – liturgijsku – Mario Bušić (3. 12. 1999. – 30. 3. 2000.), Josip Vlašić (30. 3. 2000. – 15. 9. 2000.), Mario Bušić od 15. 9. 2000.
 • glazbena – Dragan Prlić
 • glumačka – Branimir Boban (3. 12. 1999. – 15. 9. 2000.), Mirjana Boban od 15. 9. 2000.
 • građevinsko – ekološka (osnovana 23. 2. 2001.) – Željko Boban
 • kulturno – umjetnička (osnovana 12. 10. 2001.) – Ljubica Paradžik

Vodstvo Bratovštine u vremenu od drugog Izbornog sabora 16. 1. 2004. godine:

 • Mario Bušić, predsjednik
 • Miro Pejić, dopredsjednik
 • Jelena Paradžik, dopredsjednik
 • Mario Boban, dopredsjednik
 • Ante Pejić, rizničar
 • Mile Pejić, tajnik

Voditelji sekcija u istom razdoblju:

 • karitativna sekcija – Sanja Grizelj (voditelj) i Damir Markić(zamjenik voditelja),
 • molitveno – liturgijska – Mario Bušić i Mile Pejić,
 • glazbena – Dragan Prlić i Zorana Grizelj,
 • glumačka – Mirjana Boban i Mario Boban
 • građevinsko – ekološka – Željko Boban i Miro Pejić,
 • kulturno – umjetnička – Ljubica Paradžik i Mirjana Pejić

Vodstvo Bratovštine u vremenu od trećeg Izbornog sabora 20. 1. 2006. godine:

 • Ante Pejić, predsjednik i rizničar
 • Miro Pejić, dopredsjednik
 • Ivan Galić, dopredsjednik
 • Slobodan Bušić, dopredsjednik
 • Dario Šimić, tajnik

Svi voditelji i zamjenici sekcija ostaju kao i u prošlom sazivu.

Vodstvo Bratovštine u vremenu od četvrtog Izbornog sabora 25. 1. 2008. godine:

 • Ante Pejić, predsjednik i rizničar
 • Miro Pejić, dopredsjednik
 • Ivan Galić, dopredsjednik
 • Slobodan Bušić, dopredsjednik
 • Dario Šimić, tajnik

Svi voditelji i zamjenici sekcija ostaju kao i u prošlom sazivu.

Vodstvo Bratovštine u vremenu od petog Izbornog sabora 12. 2. 2010. godine:

 • Ante Pejić, predsjednik i rizničar
 • Miro Pejić, dopredsjednik
 • Ivan Galić, dopredsjednik
 • Slobodan Bušić, dopredsjednik
 • Dario Šimić, tajnik

 

 

Vodstvo Bratovštine u vremenu od šestog Izbornog sabora 8. 2. 2013. godine:

 • Mile Pejić, predsjednik
 • Dario Šimić, dopredsjednik
 • Dragan Prlić, dopredsjednik
 • Nevenko Grizelj Ćoba, dopredsjednik
 • Ivan Jasak, tajnik
 • Ante Pejić, rizničar

Voditelji sekcija u istom razdoblju:

 1. karitativna sekcija – Damir Markić (voditelj) i Ante Pejić (zamjenik voditelja),
 2. molitveno – liturgijska – Mario Bušić i Mile Pejić,
 3. glazbena – Dragan Prlić i Zvonimir Pejić,
 4. glumačka –
 5. građevinsko – ekološka – Željko Boban i Zoran Vlašić,
 6. kulturno – umjetnička – Ivan Jasak i Dario Šimić.

 

Vodstvo Bratovštine u vremenu od sedmog Izbornog sabora 20. 2. 2015. godine:

 • Dragan Prlić, predsjednik
 • Amanda Grizelj, dopredsjednik
 • Mile Pejić, dopredsjednik
 • Damir Markić, dopredsjednik
 • Ante Bušić, tajnik
 • Ante Pejić, rizničar

Sud časti:

 1. Mira pejić
 2. Ivan Jasak
 3. Nevenko Grizelj

Nadzorni odbor:

 1. Mirjana Valšić
 2. Ivana Grizelj
 3. Anđelko Nikolić