Stara župna kuća

Godine 1902. fra Krešimir Bebek i fra Silvestar Vasilj počeli su graditi župnu kuću ili dvor, netko ga zove i Stari župni ured, pored ovog novog, izgrađenog sedamdesetih godina.

 

Stara župna kuća ( dvor ) godine 1902. fra Krešimir Bebek i fra Silvestar Vasilj počeli su graditi župni dvor, netko ga zove i Stari župni ured, pored ovog novog, izgrađenog sedamdesetih godina. Za vrijeme župnikovanja fra Vladimira Kozine ovaj dvor se obnovio tako da se napraviše dvije velike učionice koje su se koristile za vjeronauk, zbor… Srušene su stare i istrunjene grede, izmijenjene električne instalacije, promijenjeni otvori, ožbukana iznutra i izvana…
Godine 2001. za vrijeme župnikovanja fra Ante Ivankovića, ml. počelo se uređivati od dna a to znači od podruma. Sačinjen je od čvrstih temelja, jakih zidova s tri podrumska luka – volta. Za takvu gradnju podruma rabimo i jedan turcizam: ćemer. Podrum je kroz svoju dugu povijest služio u razne svrhe. Ali je došlo vrijeme da se neke stvari promijene i urede na nov način. Željelo se prostor podruma oplemeniti i dati im jednu novu funkciju, koja će omogućiti nove, u prvom redu kulturne sadržaje. Najprije se započelo s popločavanjem poda, rad na vodovodnim instalacijama, a potom i na strujnim. Razvedena je trofazna struja, postavljen novi trofazni motor za vodu kraj hidrofora koji će uvelike pomoći u ljetne dane kada nema vode zbog vodovoda koji ne omogućuje dovoljan protok, zbog uskih cijevi, slaboga pritiska, suše i ostaloga.
 
Danas ( kad je vjeronauk u školi ) jednu od učionica koristi Bratovština ( a prije Hrvatska arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika, koja je napravila svoje nove urede u potkrovlju Župnog dvora 2002. ) a drugu Frama i mali Župni zbor.
 

Izvor: Župni Ljetopisi Gorice i Sovića od 1992.-2003.
          Arhiv Bratovštine