Identificirani posmrtni ostaci širokobriješkog franjevca fra Melhiora Prlića

20090413155247Na Zavodu za patologiju i sudsku medicinu KB-a Split DNK analizom dokazano je da je jedno od ekshumiranih tijela s lokacije Sudišta u općini Zagvozd u Republici Hrvatskoj posmrtni ostaci fra Melhiora Prlića, hercegovačkog franjevca stradalog u II. Svjetskom ratu.Za identifikaciju je uzet krvni uzorak njegova bratića Vinka Prlića iz Sovića.

Fra Melhior Prlić bio je jedan od osam hercegovačkih franjevaca koje su partizani 8. veljače 1945. iz fratarske hidrocentrale, podno samostana Široki Brijeg odveli u smjeru Splita, od kada im se gubi svaki trag.

Na spomenutoj lokaciji u općini Zagvozd do 19. travnja 2005. ekshumirano je 18 tijela, koja su prebačena na Zavod za patologiju i sudsku medicinu KB-a Split radi daljnje obrade.

Forenzičkom i DNK obradom na Patologiji u Splitu utvrđeno je da su svih 18 tijela muške osobe srednje životne dobi. Kosturi su im bili u slabom stanju zbog neuvjetnog ukopa. Sve su lubanje bile zaživotno slomljene, a na većini tijela uočljivi su zaživotni tragovi mučenja. U većini su tijela bila zrna streljiva, a svima su ruke bile vezane žicom, mnogima i vratovi i noge.

Da bi se utvrdio identitet i drugih tijela nastavlja se započeti rad na Patologiji u Splitu.

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije u II. svjetskom ratu i poraću pretrpjela je goleme ljudske gubitke kada su pripadnici partizanskih postrojbi, bez suđenja i krivnje, ubili šezdeset šestoricu fratara.

Ukopna mjesta njih 27 su poznata, dok se za njih 39 još uvijek ne zna gdje počivaju. Tijelo fra Melhiora bit će pokopano u Širokobriješkom samostanu, ali tek nakon što se obavi identifikacija ostalih tijela.

Hercegovačka franjevačka provincija je 4. studenoga 2004. osnovala Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika s nakanom izučavanja života ubijene braće kako bi se pokrenuo postupak za njihovo proglašenje mučenicima za vjeru.