Životopis fra Melhiora Prlića

fra_melhior_prliRođen 27. srpnja 1912. u Sovićima, župa Gorica, od oca Ambrože i majke Anice r. Vlašić.

U Franjevački red stupa u Mostaru kao tercijar 3. kolovoza 1935. u novicijat kao brat laik stupa 11. srpnja 1937. u samostanu na Humcu. Jednostavne zavjete polaže 12. srpnja 1938., a svečane na Širokom Brijegu 18. prosinca 1941. godine.

Bio je izvrstan stolar, i prije stupanja u Franjevački red, o čemu i danas oni stariji po Sovićima pričaju: kako je pravio stolce, drvene žlice, konjska kola i ostalo. Radio je u samostanskoj stolariji na Širokom Brijegu sa stolarom Rošecom (Njemac). Ulazna vrata na Širokobriješkoj gimnaziji, koja su i danas u uporabi, njegovo su djelo.

On je bio pravi hercegovački temperament, radnik bez mane i premca. Za njega nije bilo nikakva tereta, i nikakva posla koji on u Provinciji ili u svom samostanu ne bi radio. Ozbiljan i spreman za šalu, izvrstan redovnik.

Fra Melhiora i njegovu subraću, ukupno devet fratara partizani su uhitili 8.veljače 1945. u fratarskoj hidrocentrali na Lištici podno Širokoga Brijega. Odvezli su ih u smjeru Zagvozda gdje su mučeni i ubijeni.

fra-melhior
fra Melhior Prlić (drugi civil s desne strane) u stolarskoj radionici na
Širokom Brijegu. Ostala dvojica svećenika su fra Vojislav Mikulić
 (s naočalima) i fra Lovro Babić (drugi s lijeve strane).