Klapsko pjevanje na UNESCO-voj listi

thumb klapeKlapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

 

klapeKlapsko pjevanje upisano je danas na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo kulture.
Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojeg posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija, prenosi T-portal.hr.

 

Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su bili predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Stalnoga predstavništva RH zahvalilo je tom prigodom Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta, ističe se u priopćenju.Uvrštenje klapskoga pjevanja na Reprezentativni popis potvrda je njegove vrijednosti i značaja, ne samo kao nacionalne već i kao dijela svjetske baštine, ističu iz Ministarstva.
No, to znači i preuzimanje obveza, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da se tako visoko valorizirano kulturno dobro nadalje čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine.’Uvrštavanjem na Reprezentativnu listu priznati međunarodni status našeg nematerijalnog kulturnog dobra, otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva kao i promoviranja specifičnosti njezinih pojedinih regija i područja, posebno kroz kulturni turizam’, ističe se u priopćenju.Hrvatska sada ima 12 dobara upisanih na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te jedno dobro na Popisu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.Hrvatska je UNESCO-ovu Konvenciju za očuvanje i zaštitu nematerijalne kulturne baštine ratificirala kao 17. zemlja 2005. godine, a Zakonom o prihvaćanju Konvencije, Ministarstvo kulture utvrđeno je kao središnje tijelo za njezino provođenje.
UNESCO je Konvencijom formirao dva popisa nematerijalne kulturne baštine: Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva i Popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.