Knjiga i predstava: “Tko je ubio Zvonka Bušića”

U petak 01. lipnja 2018. u kino dvorani u Grudama predstavljena je knjiga “Tko je ubio Zvonka Bušića” autora Tihomira Dujmovića. Knjiga donosi zbirku dokumenata, novinskih napisa, sudskih analiza i autentičnih fotografija koje do sada nisu ugledale svjetlo dana, a tiču se tragičnog života Zvonka Bušića. U njoj se kronološki prati otmica, suđenje, zatvorski dani, borba za puštanje, bijeg iz zatvora te napokon izlazak na slobodu.

Tihomir Dujmović podsjeća na niz zanimljivih činjenica vezanih za otmicu zrakoplova i suđenje kao što su te da je dobar dio od 76 putnika zrakoplova na sudu svjedočio u korist Zvonka Bušića, a sudac koji je donio prvostupanjsku presudu tražio je za nj amnestiju. Rečenica tog suca za koju Dujmović kaže da su je prešutjeli hrvatski mediji glasila je:

“Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom.”

Nakon predstavljanja knjige uslijedila je predstavu “Tko je ubio Zvonka Bušića” koju je scenski adaptirao Robert Kurbaša, koji u predstavi glumi Zvonka Bušića i novinara, zajedno s Anom Vilenicom koja glumi Zvonkovu suprugu Julienne Eden Bušić.

Jednosatna predstava počinje naglašeno dramatičnom glazbom, uzdisajima, gotovo potpuno zamračene scene, uz domoljubni tekst koji odzvanja kino dvoranom i iznenadnim pucnjem koji uznemiruje publiku.

Predstava je bila vrhunac večeri. Ona svjedoči o velikoj ljubavi prema domovini te o nevjerojatnoj ljubavi dvoje ljudi.

 

Foto grude.com