Kulturno ljeto 2018: Predstava, gangaši, gusle, diple razveselili sve prisutne!

Kulturni događaj koji se odvijao u subotu 14. srpnja 2018. godine kod zvonika sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a u sklopu Kulturnog ljeta 2018. u župi Gorica-Sovići nasmijao je i razveselio sve prisutne.

Prije početka programa fotograf Jerko Grubišić Lelo je fotografirao svu djecu koja su došla obučena u dresove Hrvatske reprezentacije, kao fotografiju podrške našim Vatrenima koji su u nedjelju 15. srpnja 2018. igrali za prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Na samom početku programa prisutnima se obratio predsjednik Bratovštine Dragan Prlić te im zaželio dobrodošlicu i ugodanu večer. Predsjednik se u kratkom obraćanju zahvalio mještanima Bobanove Drage na izvrsnoj organizaciji, naglašavajući kako je Bratovština samo inicijator ovog događaja, a kako su oni glavni nositelji. Prisjetio se i našeg brata pokojnog Jefte koji je bio najveći zagovaratelj i glavni organizator događanja u Bobanovoj Dragi u sklopu Kulturnog ljeta.

Nakon pozdrava na scenu su izašli gangaši i Jure Miloš sa guslama. Posebno su bili zanimljivi gangaši iz Veljaka koje su pokazali kako se to pjeva u Naiji.

Kada su na scenu stupili glumci sve je utihlo. Predstava dramske grupe Proložac pod nazivom „Potra Ikić Joku“ na šaljiv način priča o obiteljskim problemima, braku, brazdama, mejašima, a na kraju se u sve to upliće i politika jer “bez politike se ništa ne može“.

„Dok sam bijo dite sluša sam priče ko je komu odora brazdu, gleda san partnerike kako priko noći primišću mejaše i rođenu braću koja godinama ne pričaju, vucaraju se po sudu i to sve radi mejaša! Mi nebi bili ljudi da nemamo svoj inat, a tek kad među nas dođe neko treći, sa strane, svatimo da je život skroz nešto drugo. U ovoj ,, predstavi “neko treći sa strane” pojavljuje se u ulozi neviste Eve. Ona je ta koja iz Njemačke donosi pamet i rješenja probleme.”

Po završetku predstave na scenu su ponovno stupili gangaši i Jure Miloš, ovaj put s diplama, koji su svojom izvedbom dotaknuli dušu svakog posjetitelja te u njima probudili usađenu ljubav prema običajima koje su naši djedovi  prenosili s koljena na koljeno i na taj nas način obvezali da nastavimo njegovati kulturno bogatstvo našega kraja.

Nakon gangaških izvedbi slavlje se uz čašicu razgovora nastavilo do kasno u noć!