Noć muzeja u Gorici 2018. privukla ljubitelje sporta

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Župni ured Gorica-Sovići, Matica hrvatska Grude i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka „sv. Stjepan Prvomučenik“ Gorica i ovu su godinu 26. siječnja 2018. organizirali po 8. put u Gorici Noć muzeja. Ove je godine ova muzejska noć bila pod motom: Muzeji i sport – brže, više, jače… citius, altius, fortius…

Za tu prigodu predstavljena je knjiga autora Blaža Duplančića iz Splita IVAN GUDELJ – HAJDUČKA PRIČA.

Ova dobra knjiga govori o životu uspješnog nogometaša Ivana Gudelja čija je velika nogometna karijera prekinuta u 26. godini zbog bolesti Hepatitisa B. Ova je knjiga svojevrsno svjedočanstvo, kako su proslavljenog nogometaša Ivana Gudelja, zapravo vjera u Boga i pozitivno razmišljanje usmjerili dalje u njegovu životu!

Na početku su sve nazočne pozdravili predsjednik Bratovštine Dragan Prlić i Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Načelnik je i otvorio prigodnim govorom ovogodišnju Noć muzeja koja se u Gorici održava 8. put zaredom i dio je Noći muzeja pod pokroviteljstvom Hrvatskog muzeološkog društva iz Zagreba.

Predstavljači knjige Ivan Gudelj-Hajdučka priča bili su: prof. Mijo Grabovac, novinar Blaž Duplančić, Marinko Boban i Ivan Gudelj.

Prije samog predstavljanja knjige prikazan je kratak dokumentarni film o Ivanu Gudelju.

Marinko Boban, prvi Gudeljev trener u Mračaju, ispripovijedao je prve Gudeljeve korake u nogometnim klubovima i sve poteškoće koje su bile prisutne u tom vremenu na ovim prostorima, od onih materijalnih do onih obiteljskih i socioloških, ali je naglasio kako se u samom početku vidjelo da se radi o jednom izuzetno talentiranom nogometašu, što se zapravo kasnije i obistinilo.

Profesor Mijo Grabovac je svoje kazivanje usmjerio na Gudeljevu nogometnu karijeru, na njegov žar i strast kojun je imao dodirom sa svakom loptom koja mu je došla u noge. Ova knjiga je zapravo priča o velikoj nadi, o pravom ‘Hajdučkom srcu’. „Ivana Gudelja poznajem od početaka njegove karijere do danas, od njegova dolaska kao mladića iz rodnih Zmijavaca u Split. Naglašavam kako je on bio najmlađi kapetan seniorske reprezentacije bivše Jugoslavije sa samo 22 godine. Nažalost na samom vrhuncu karijere, u 26. godini, morao je zbog bolesti reći zbogom nogometu”, kazao je između ostaloga Mijo Grabovac.

Autor knjige novinar Blaž Duplančić kazao je da je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Ivanom Gudeljom te u ahrivskim novinskim člancima. Malo je ovakvih biografija i treba ih nastaviti pisati, kazao je autor.

Svi predstavljači su naglasili važnost sporta u ljudskom životu, ali i to da se u životu čovjeka može dogoditi u svakom trenutku određeni lom, koji promijeni u trenu cijeli čovjekov životni tijek i vijek. Upravo je takva priča Ivana Gudelja, koji je na vrhuncu svoje karijere, kad su ga tražili najveći europski klubovi, morao zbog bolesti prekinuti svoju nogometnu karijeru. Gudelj se, međutim, nije predao, nego je kročio dalje kroz svoj život snažnom i čvrstom vjerom u Boga i pozitivnim razmišljanjem o životu. Ivan Gudelj je na kraju svima od srca zahvalio na dolasku!

Ovo Gudeljevo svjedočanstvo svi prisutni u staroj crkvi, a crkva je bila puna, pozdravili su dugim i jakim pljeskom, iskazujući poštovanje ovom velikom čovjeku. Gudelj i drugi predstavljači su svojim govorima izmamili i suze na oči mnogima nazočnima na ovoj promociji.

Fra Ante Marić, ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, kratko je na kraju programa protumačio važnost ovoga prostora i svih pronađenih arheoloških ulomaka oko stare crkve koji su na ponos i diku cijelog našeg podnebesja. Svi ti arheološki ulomci i nalazi pokazuju starost i životnost našega prostora sve od prapovijesti, grčkog, rimskog, starohrvatskog doba kroz srednji vijek sve do danas.

Glazbeni dio programa uljepšala je klapa Bratovština Gorica-Sovići otpjevavši dvije prigodne pjesme. Program je lijepo moderirala i vodila prof. Mirjana Mima Vlašić.

Nakon predstavljanja knjige u Galeriji u staroj kapeli u Gorici bilo je otvorenje izložbe fotografija pod nazivom IZ NOGOMETNE RIZNICE OPĆINE GRUDE.

Svatko je mogao pogledati i Arheološki muzej i sve umjetničke kutke u staroj crkvi i Galeriji u Gorici sve od 23 sata.

 

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići

FOTO: www.grudeonline.info