Obavijest i poziv

U vremenu kada su u Hercegovini nastajale udruge Franjevačkih mladeži (FRAME), mi smo odlučili obnoviti Bratovštinu i zbog toga, što ona nije ograničena starosnom dobi, dakle Bratovštini može pristupiti svaka punoljetna osoba. Od tada pa do danas, Bratovština je organizirala 75 predavanja, 32 puta obašli smo stare, bolesne i nemoćne u našoj župi . . .

U vremenu kada su u Hercegovini nastajale udruge Franjevačkih mladeži (FRAME), mi smo odlučili obnoviti Bratovštinu i zbog toga, što ona nije ograničena starosnom dobi, dakle Bratovštini može pristupiti svaka punoljetna osoba. Od tada pa do danas, Bratovština je organizirala 75 predavanja, 32 puta obašli smo stare, bolesne i nemoćne u našoj župi (prosječno oko 60 osoba), organizirali smo 14 humanitarnih akcija, postavili smo ili smo bili suorganizatorima postavljanja 15 izložbi slika i isto toliko smo održali predstavljanja knjiga, imali smo 14 hodočašća, 3 predstave za mlade, klapa Bratovština je nastupila u različitim prigodama više od 160 puta… Ovo što smo naveli nije uradio nitko drugi nego naši: Goričani i Sovićani! Odvojili su dio svog vremena i uključili se kako bi zajedno učinili nešto dobro, lijepo i korisno. Susreti Bratovštine su svakog petka u starom župnom dvoru.

Nakon nekoliko godina djelovanja Bratovštine u župi se ponovno pokrenula Frama. Zajednicu Frame čine mladi ljudi i to većinom srednjoškolci. Dakle, osobe koje bi se u svojim najljepšim godinama trebali zapitati što i kako dalje u životu. Često čujemo kako Framu još nazivaju i pomlatkom Franjevačkog svjetovnog reda (FSR). To bi značilo, da nakon određenog vremena provedena u Frami, framaš bi trebao osjetiti poziv da svoj način života, koji je započeo u Frami, nastavi produbljivati uključivši se u FSR. Kroz Framu Gorica – Sovići do sada je prošlo stotine mladih koji su se u proteklom razdoblju izgrađivali u samoj Frami. Raznim aktivnostima ovi mladi doprinose svojoj župnoj zajednici. Susreti Frame su svake subote u starom župnom dvoru.

Naša župa se može pohvaliti jednom tradicijom življenja velikog župnog zbora koji djeluje više od 50 godina. Većinom su tu bile isključivo djevojke jer se smatralo da to nije nešto što bi se ticalo muških glava. Nakon ratnih godina počinje priključivanje zboru i muških članova. Počinje višeglasno pjevanje. Zbor se vrlo brzo priviknuo na novi način rada i s velikim su oduševljenjem članovi dolazili na probe i vježbali. Mnogi nastupi i gostovanja župnog zbora bili su veliko veselje za njegove članove. Pjevalo se iz srca i s vjerom: u Zagrebu, Visokom, Mariji Bistrici, Imotskom, Plaškom, Posušju, Međugorju itd. Probe zbora su svake srijede.

Od 2011. godine u župi je ponovno aktivan Franjevački svjetovni red (FSR). Godine 1890. fra Petar Kordić je osnovao bratstvo FSR-a u Gorici. Od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća bratstvo prestaje sa svojim susretima. Bratstvo je živjelo i u svom životu imalo i uspona i padova. Zvanje svjetovnih franjevaca jest poziv živjeti Evanđelje u bratstvu i u svijetu. Cilj organizacijske strukture FSR-a, zajedništva i udioništva u dobrima određen je kako bi se dostigao taj ideal, koji se ogledava u evanđeoskoj prisutnosti i poslanju na jednom konkretnom mjestu. Članovi Franjevačkog svjetovnog reda (FSR-a) nastoje u svijetu živjeti Evanđelje na način kako je to činio sveti Franjo Asiški. Susreti FSR-a su svakog utorka u starom župnom dvoru.

Ovim putem pozivamo sve djevojke i mladiće, žene i muževe od 14 do 74 godine da se priključe u bilo koju od navedenih aktivnosti koje radimo zajedno u našoj župi bilo kroz Framu, FSR, Zbor ili Bratovštinu. Ako mi nećemo sami raditi i pomoći jedni drugima, zasigurno neće nitko doći iz drugog mjesta i pomoći nama samima. Svi ste dobrodošli. Slobodno navratite, bez obveze, pa sami odlučite možete li i koliko pomoći.

Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo. Na dobro Vam došlo Novo 2012. Ljeto Gospodnje!

 

Gorica-Sovići, 25. XII. 2011.

Župni ured Gorica – Sovići

  fra Željko Grubišić, župnik