Taik pomilovan

Američka savezna Komisija za pomilovanje prihvatila je zahjev za pomilovanjem hrvatskog emigranta Zvonka Bušića koji bi nakon 32 godine provedene u zatvoru trebao biti oslobođen 20. srpnja i potom deportiran u domovinu., za što je još potrebna formalna odluka američke Imigracijske službe (INS),izjavio je za Hinu glasnogovornik komisije Thomas Hutchinson u ponedjeljak.

Zvonko Bušić (62) osuđen je doživotni zatvor s pravom na pomilovanje zbog otmice putničkog zrakoplova u SAD-u 1976. i ubojstva policajca koji je stradao pri pokušaju deaktiviranja bombe postavljene u željezničkoj postaji u New Yorku.

Prema riječima Hutchinsona, Komisije za pomilovanja donijela je odluku o oslobađanju Bušića još u svibnju ove godine. Bušić se nalazi u zatvoru Terre Haute u Indiani gdje čeka odluku imigracijske službe o deportaciji u Hrvatsku, rekao je glasnogovornik Komisije.

Prema podacima američkog ministarstva pravosuđa, skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. rujna 1976. otela je civilni zrakoplov na letu od New Yorka do Chicaga s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njezinu neovisnost.

Nakon što su oteli zrakoplov sa 92 putnika, otmičari su odmah postavili zahtjev da se objavi njihov drugi letak, namijenjen svjetskoj javnosti, koji su ostavili u pretincu za prtljagu u jednoj njujorškoj željezničkoj postaji. Da osnaže svoje zahtjeve, uz letak je bila upakirana i eksplozivna naprava.

Iako su otmičari o njoj obavijestili policiju, pri njenom demontiranju poginuo je jedan policajac, a trojica su bila ranjena. Nakon bacanja letaka nad Londonom i Parizom, otmičari su sletjeli na parišku zračnu luku Charles de Gaulle, gdje su se predali nakon pregovora s tamošnjom policijom.

Zvonko Bušić i njegova supruga osuđeni su na suđenju u Sjedinjenim Državama u prvoj polovini 1977. na doživotnu robiju, s tim da je on pravo na pomilovanje dobio nakon deset, a ona nakon osam godina zatvora. Preostala trojica – Petar Matanić, Slobodan Vlašić i Frane Pešut – osuđeni su na 30 godina robije. Danas su, osim Bušića, svi na slobodi.

(Hina)