ZAVRŠILA 5. LIKOVNA KOLONIJA „FRA MIRKO ĆOSIĆ“ U GORICI 2015.

IMG_20150424_172114 (Medium)Svečano otvaranje ove likovne kolonije zbilo se u 9 sati u petak 24. travnja 2015. u Staroj crkvi u Gorici. Na samom početku otvaranja umjetnik i kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana u Gorici fra Vinko Mikulić upoznao je prisutne s poviješću ove župe i arheološkim iskopinama unutar i oko stare crkve u Gorici. Pozdravio je nazočne i zaželio dobru likovnu koloniju.
Predsjednik Matice hrvatske Grude Mario Bušić kazao je kako je fra Mirko Ćosić upravo u Gorici, nakon na pravdi Boga odležane osmogodišnje kazne strogog zatvora u Zenici, ostavio svoj neizbrisiv trag naslikavši u Staroj crkvi dvije freske Isus prijatelj malenih i Milosrdni otac. Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj otvorio je ovu likovnu koloniju zaželjevši svima dobrodošlicu i uspješan rad. Na kraju je profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu Antun Boris Švaljek zahvalio na gostoprimstvu i rekao da je Gorica pravo mjesto za ovu koloniju.
Ravnateljica Osnovne škole „fra Stipan Vrljić“ iz Sovića zajedno s učiteljicama i djecom iz Sovića i iz područne škole u Gorici posjetili su ovu Likovnu koloniju i oduševili se kad su na licu mjesta mogli vidjeti profesore i studente dok su ovi slikali.
Ovogodišnju likovnu koloniju u Gorici posjetili su još i dekan ALU Široki Brijeg prof. Stjepan Skoko, te predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, ministri u Vladi Županije ZH Ružica Mikulić, dr. Stjepan Bogut i Mladen Begić te dužnosnici općine Grude Načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ. Tu su bili i mnogi iz javnog života Županije ZH i drugi posjetitelji.

Dana 25. travnja 2015. Završila je 5. po redu Likovna kolonija “fra Mirko Ćosić” koja je ove godine bila u Gorici uz ranokršćansku baziliku i starohrvatsku crkvu sv. SDtipana Prvomučenika; tu u Šamatorju u Gorici pokraj svih naših pokojnih didova i baba, svih naših mučenika koji su nam namrli i sačuvali sve ovo što danas imamo. Bog im dao pokoj vječni! A naši umjetnici s Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, studenti i profesori na čelu s prof. Antunom Borisom Švaljekom, i drugi koji iz ljubavi rado slikaju i bave se umjetnošću dali su svoj veliki obol došavši u Goricu kao sudionici na ovoj Likovnoj koloniji. Hrvatski i franjevački uznik, mučenik fra Mirko Ćosić je to zaslužio. I na ovaj su mu način naši umjetnici odali počast! Hvala im! A evo sudionika: Drago Bušić, A. B. Švaljek, Robert Tomić, Viktorija Srbalj, Nikolina Đerđa, Karolina Marušić, Marijana Tole, Zdravko Soldo, Mirela Runac, Branko Širić, fra Vinko Mikulić, Zdenko Galić, Anđela Ljubić i Tanja Pejić. AkoBOGda opet ćemo organizirati sličnu likovnu koloniju u Gorici jer je ovo druženje bilo lijepo i nezaboravno!

Organizatori