Zvonko Bušić – Taik nakon 30 godina na slobodi

1_51fa7282a49a9Kako smo već pisali o tome kako postoji velika šansa da nakon točno 30 godina američkog zatvora Zvonko Bušić – Taik bude na slobodi i vrati se u Hrvatsku, to se i ostvarilo. Jučer je to potvrdila ministrica pravosuđa RH Ana Lovrin.
Američke su vlasti donijele rješenje o Bušićevu prijevremenu puštanju na slobodu, što je bila njegova posljednja šansa da izađe iz zatvora – a zadnji zatvor mu je bio Allenwood u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, kazala je minsitrica. U ponedjeljak se, naime, navršilo 30 godina otkako je on sa svojom suprugom Julienne i trojicom prijatelja pritvoren zbog otmice američkog zrakoplova te pogibije i ranjavanja američkih policajaca u rujnu 1976. godine.

Kako smo već pisali o tome kako postoji velika šansa da nakon točno 30 godina američkog zatvora Zvonko Bušić – Taik bude na slobodi i vrati se u Hrvatsku, to se i ostvarilo. Danas je to potvrdila ministrica pravosuđa RH Ana Lovrin.
Američke su vlasti donijele rješenje o Bušićevu prijevremenu puštanju na slobodu, što je bila njegova posljednja šansa da izađe iz zatvora – a zadnji zatvor mu je bio Allenwood u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, kazala je minsitrica. U ponedjeljak (11.09.2006.) se, naime, navršilo 30 godina otkako je on sa svojom suprugom Julienne i trojicom prijatelja pritvoren zbog otmice američkog zrakoplova te pogibije i ranjavanja američkih policajaca u rujnu 1976. godine. Američko veleposlanstvo potvrdilo je da je Zvonko pušten iz zatvora, ali da po američkim pravilima treba ostati još dva mjeseca pod imigracijskom skrbi. Tek tada bi trebao biti deportiran u Hrvatsku. Navodno je pritvoren negdje u Brooklynu ili New Jerseyju.  Navodno, postojala je i mogućnost da ga Amerikanci zadrže, unatoč odsluženoj kazni, jer je za njih on potencijalno opasan terorist, na što su Amerikanci posebno osjetljivi nakon događaja 11. rujna 2001.  Prema tome tumačenju, Zvonko ne bi bio jedini koji je kaznu odslužio, a da i dalje bude zadržan u zatvoru.

Ucjenjivali Hrvatsku

Činjenica je, međutim, da je Zvonku i njegovoj obitelji nanesena velika nepravda time što je zadržan u zatvoru čak 30 godina, iako je imao pravo na uvjetnu slobodu već od 31. prosinca 1979. godine. Za vrijeme Jugoslavije Amerikanci su slušali Beograd, pa nisu puštali Zvonka. Nakon osamostaljenja Hrvatske, nisu željeli udovoljiti Tuđmanovoj molbi za Bušićevo prebacivanje u Hrvatsku jer nisu željeli pomoći pobjedi HDZ-a. Usto su svaki put ucjenjivali Hrvatsku, pa je tako Robert Gelbard zauzvrat tražio da Hrvatska potpiše ugovor s američkim Enronom. To se kasnije i dogodilo, ali Zvonko nije pušten. Zatim se tražila suradnja s Haaškim sudom, a onda se kao prepreka našla i Hillary Clinton koja se natjecala za senatoricu New Yorka. Amerikancima je, naime, tada bilo nezamislivo da puste Zvonka zbog kojega je ondje poginuo policajac. A onda je došao 11. rujna, koji je dodatno otežao Zvonkov položaj. Hrvatska je davno ispunila sve pravne zahtjeve  i više od toga  za prebacivanje.

Zvonko Bušić jedan je od pionira hrvatske slobode, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, komentirajući najave da bi taj hrvatski emigrant ovih dana trebao biti pušten iz američkog zatvora nakon odsluženih 30 godina kazne zbog terorizma.

“Zvonko Bušić borac je za hrvatsku slobodu, samo upotrebljene metode bile su takve naravi da nisu bile u skladu s demokratskim standardima. Ali, nesporno je da je Bušić sa svojom skupinom želio ukazati na neodrživi položaj Hrvata i beogradsku hegemoniju”, kazao je Šeks.

Hrvatske vlasti, kazao je, pokušavale su američkim dužnosnicima objasniti da je Bušićeva kazna prestroga budući da je smrt američkog policajca prilikom otmice zrakoplova izazvana nesretnim slučajem, da Bušić i njegova skupina to nisu planirali niti htjeli da se dogodi. “No, na tome (ranijem puštanju Bušića iz zatvora) se nije uspjevalo”, dodao je Šeks.

Izrazio je uvjerenje da je Bušić izdržao sve apsolutne rokove kazne koje za sudjelovanje u terorističkom aktu predviđaju američki zakoni, te da su stoga stečeni svi uvjeti za prestanak izdržavanja zatvorske kazne. Ne zna, kaže, je li Bušić u cijelosti izdržao zapriječenu kaznu ili je pomilovan, ocijenivši da su američke vlasti, najavom njegova puštanja na slobodu, “vjerojatno zaključile da je kazna ispunila svoju svrhu”.

Šeks ne vidi nikakve razloge koji bi povezivali Bušića i njegove postupke s današnjim terorizmom, posebno ne s napadima na New York i Washington 11. rujna 2001., a smatra i da u SAD-u i Europi ne postoji nitko tko je izdržao 30-godišnju zatvorsku kaznu za slična djela.