U Gorici po deseti put održana manifestacija Noć muzeja

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Župni ured Gorica, Matica hrvatska Grude i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka “sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica i ovu su godinu 31. siječnja 2020. organizirali po 10. put u Gorici Noć muzeja.

Ove je godine ova muzejska noć bila pod motom “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”.

Za tu prigodu predstavljena je monografija Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Sv. Stjepan Prvomučenik“ Gorica.

Ova se Monografija sjeća predivnih obljetnica nastanka krstionice i bazilike, starohrvatske crkve sv. Stjepana, sjeća se gradnje crkve sv. Stjepana 1856. – 1859., ne želi zaboraviti osnutak kapelenije (1836.) i župe Gorice (1860.). Zemlja je duga stoljeća čuvala i na svjetlo dana nam preko arheoloških istraživanja dala krhotine naše povijesti. Te krhotine obrađene i opisane nastavlja čuvati Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika utemeljena 2001. godine u staroj kapeli, obnovljena stara crkva sv. Stjepana i ova Monografija, napisao je fra Ante Marić u uvodu u monografiju, koja broji više od 600 stranica.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Bratovština.

Nakon predstavljanja monografije bilo je otvorenje izložbe fotografija “Arheoloških iskapanja u Gorici”. U sklopu manifestacije upriličeno je razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Sv. Stjepan Prvomučenik“, kao i razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi.

Zadovoljni organizatori nisu krili oduševljenje, naglasivši da će i ubuduće nastaviti djelovati na kulturnom polju. Ljubitelji kulture i umjetnosti koji su posjetili Goricu počastili su se domaćim delicijama koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćine, te su nastavili uživati uz pjesmu i čašicu razgovora do dugo u noć.

www.grude-online.info

15. Noć muzeja u Hrvatskoj, deseta u Gorici

U Gorici je u staroj crkvi svetog Stjepana Prvomučenika kao i u prostorijama Hrvatske franjevačke arheološke zbirke održana Noć muzeja 2020. a ovogodišnja Noć muzeja za temu ima „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Župni ured Gorica-Sovići, Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka „Sv. Stjepan Prvomučenik“, kao i Matica hrvatska – Ogranak Grude.

U programu je predstavljena monografija „Gorica od drevne Imote“ otvorena je izložba fotografija arheoloških iskapanja od 1995. naovamo koja svjedoči o radovima, istraživanjima i pronalascima u staroj crkvi i okolici, a upriličeno je i razgledavanje arheološke zbirke i iskopina, ranokršćanske bazilike i baptiserija s krsnim zdencem.

Fra Stipe Marković, župnik župe Gorica-Sovići je najprije blagoslovio samu večer od kulturnog značaja i čestitao Hrvatskoj franjevačkoj arheološkoj zbirci kao ustanovi na 20 godina postojanja a obljetnica njenog utemeljenja se savršeno uklopila u samu temu ovogodišnje manifestacije. Potom je se fra Vinko Mikulić, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke, obratio prisutnima uz riječi ponosa što smo dio hrvatske noći muzeja, zahvale svima koji su od početaka bili na arheološkim istraživanjima, a prisjetio se i samih početaka kada je fra Ante Marić entuzijastično pristupio istraživanjima u i oko stare crkve svetog Stjepana.

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude, izrazio je zadovoljstvo i ponos što se u općini Grude događa kulturna manifestacija ove vrste, uputio je čestitku svima koji se brinu o našoj kulturnoj i povijesnoj baštini, a naglasio je i da svi prisutni, kao dio od oko 300 tisuća posjetitelja muzeja diljem Hrvatske koliko se očekuje da će posjetiti muzeje, imaju što vidjeti na ovom događaju u Gorici.

Fra Robert Jolić je govorio o samoj monografiji „Gorica od drevne Imote“. Knjiga je to koja obrađuje arheološke nalaze, povijest i istraživanja na goričkom prostoru. Prvi put je crkva sagrađena u petom ili šestom stoljeću te ona simbolizira tisuću i pol godina kršćanstva na ovim prostorima kao i nešto malo manje hrvatskih stoljeća. „Velika arheološka istraživanja koja je još davno pokrenuo negdašnji župnik fra Ante Marić, a proveli naši vrsni arheolozi, našla su svoj pisani, konačni i veoma detaljni prikaz, da ne kažem smiraj, u ovoj velikoj monografiji na preko 600 stranica“, naglasio je.

Monografija sadrži izvještaj o počecima iskapanja 1995. sa dovršetkom 2000. na tri lokaliteta i sva su vezana za starokršćanska i ranohrvatska razdoblja. Potom slijedi opširan dnevnik iskapanja kojega je vodio arheolog Tihomir Glavaš u kojem se detaljno opisuje proces istraživanja i upravo je ovaj dnevnik središnji dio monografije te sadrži brojne fotografije i ilustracije koje olakšavaju čitanje i praćenje cijelog sadržaja. Potom u monografiji slijede tematski tekstovi te je knjiga iznimno vrijedna kao cjelina.

Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude je govorio o povijesti same Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Svetog Stjepana Prvomučenika Gorica“ koja je osnovana 08. studenog 2000. godine kada je osnovano Upravno vijeće zbirke i utvrđen je prijedlog njezina statuta. Bušić je potom pročitao dio spisa koji se nalazi u pismohrani Hercegovačke franjevačke provincije: „Goričani su 26. svibnja 1860. godine dočekali biskupa Barišića kod Brista i dopratili ga u velikom broju sve do crkve, naprijed noseći veliku crvenu zastavu sa bijelim križem na sredini. Sličan slučaj nije se dogodio za vremena kada su Turci godine 1463. Bosnu osvojili. 27. svibnja 1860. godine, biskup Barišić, da nagradi Goričane što su složno radili na dogradnji crkve, Goricu proglasi neovisnom župom od 03. kolovoza 1860., od svetkovine svetog Stjepana, zaštitnika župe.“

Monografija „Gorica od drevne Imote“ kruna je arheoloških iskapanja, obrade arheoloških nalaza i njihove izložbe, rekao je Bušić, i naglasio da je svakako veliki dar za sve velike obljetnice, 160 godina postojanja župe i 20 godina Hrvatske franjevačke arheološke zbirke. Također, dokaz je da je život na ovim prostorima bio i prije nas, i da su ovo sve izgradili naši preci predvođeni svojim duhovnim pastirima.

Fra Ante Marić, ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke je naposljetku zahvalio svima, živima i koji nisu više među nama, pojedincima i tvrtkama, svima koji su sudjelovali u stvaranju ove povijesti. Večer je svojom pjesmom obogatila i Klapa Bratovština a ukupno gledajući, itekako je potvrđeno da Gorica zaslužuje biti dijelom velike Noći muzeja.

Tekst i slike: Marko Čuljak i Josip Ćorluka

www.grude.com