ZAVRŠIO KORIZMENI DUHOVNI PROGRAM 2023. U GORICI

Pod biblijskim motom evanđelista Luke “Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima,  blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju.” (Lk 27,28) ovogodišnji korizmeni duhovni program u Gorici privukao je mnoge župljane i ine vjernike okolnih župa.
Program je uključivao Duhovnu obnovu, tribine, korizmeni koncert, humanitarnu prodajnu izložbu slika i humanitarnu akciju za djecu u Majčinu selu u Međugorju.
 
U petak, 24. II. 2023., s početkom u 20 sati u Galeriji, u starom župnom dvoru u Gorici otvorena je humanitarna izložba slika sa šeste humanitarne Likovne kolonije održane u znak sjećanja na Zvonka Bušića Taika. Likovna kolonija bila je u Gorici koncem kolovoza 2022. godine. Slike su bile na prodaju po povoljnim cijenama u humanitarne svrhe.
 
U petak, 3. III. 2023. proslavljena je Sveta misa za mlade. U 19.30 sati u župnoj crkvi u Gorici bila je molitva krunice i sveta ispovijed, zatim u 20 sati sveta Misa i klanjanje pred Presvetim. Svetu misu i klanjanje predvodio je fra Ivan Hrkać, župni vikar u Međugorju. Tema ove molitve i susreta za mlade bijaše Srditost i zavist.
 
U petak, 10. III. 2023. u 20 sati u starom župnom dvoru u Gorici bila je Korizmena tribina na temu: Nasljedovati Mariju. Tribinu je pred punom dvoranom u Pastorlanom domu u Gorici, u veoma zanimljivom izlaganju održao don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku.
 
U subotu, 18. III. 2023. u 19 sati u staroj crkvi u Gorici bio je krasan Korizmeni koncert pučkih korizmenih napjeva KUD-a Radovin iz Ražanca, zatim pučki pivači iz Rtine i Radovina kod Zadra. U nedjelju, 19. III. 2023. isti su izvođači pjevali za pučkom svetom misu Glagoljašku misu i napjeve iz svojega zavičaja. Bilo je divno slušati ove nadarene pučke pjevače koji čuvaju svoje duhovne običaje i tradiciju.
 
Od petka, 24. III. 2023. pa do nedjelje, 26. III. 2023. u župi Gorica-Sovići bila je Korizmena duhovna obnova. Duhovnu obnovu predvodio je fra Bojan Rizvan, fratar Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i župnik župe Presvetog Srca Isusova u Zadru. Fra Bojan je svojim duhovnim nagovorima dirnuo mnoga srca i ostavio dojam velika duhovnika kojemu su mnogi poželjeli da opet dođe.
 
U nedjelju, 26. III. 2023. u staroj crkvi u Gorici u 20 sati bila je Meditativno-glazbena večer, molitva na temu Muke Kristove. Sudjelovali su veliki župni zbor i klapa Bratovština. Župnik fra Marin Karačić je predmolio molitve meditacije a zbor i klapa su svojim korizmenih pjesmama uzveličavali prelijepe tekstove koji su kazivali o Kristovoj muci.
Članovi Bratovštine su odvezli u Međugorje prikupljenu pomoć svojih župljana u Korizmenoj humanitarnoj akciji za djecu u Majčinu selu u Međugorju. Pomoć je bila prikupljana od četvrtka 23. ožujka do nedjelje 26. ožujka 2023. godine u Starom župnom dvoru u Gorici od 18 do 20 sati. Prikupljali su se nekvarljivi prehrambeni proizvodi! Mnogi su se odazvali. 
Ovogodišnji duhovni program u ovoj župi ostvario je svoj rezultat kako predavačima tako i slušateljima duhovnih nagovora. Ništa ovo ne bi bilo vrijedno, da nije bilo onih vjernika koji su shvatili ovaj duhovni program i redovito dolazili na ova duhovna zbivanja. Vjerujemo i nadamo se da je nešto od ovih događaja i spomenutih osoba ostalo u srcu i duši, kao smjernica za život upijena i pohranjena u vlastitu nutrinu, koja služi za jačanje i ukorijenjenje kršćanskih krjeposti u vlastiti život. To jest zapravo i cilj ovih duhovnih događanja. Organizatori su bili Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Župni ured Gorica-Sovići.
Osim ovih događanja župljani Gorice i Sovića molili su i Put križa i to na Treću korizmenu nedjelju uz Šimića glavicu a na četvrtu korizmenu nedjelju uza Zavalu u Gorici. Oba su križna puta bila posjećena.
Radujemo se i onim budućima hvalevrijednim programima ovakvih tematika, na slavu Božju i na spasenje ljudskih duša.
 
Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići