20 GODINA KRIŽNOGA PUTA U GORICI I SOVIĆIMA

Bila je to godina 1999. kad su vjernici u ovoj župi izmolili prvi ovaj veliki križni put. Sjećanja naviru mnogih župljana, starih i mladih i onih koji su tada bili djeca a danas su cure i momci, odrasli ljudi. Križni put od zvonika-kapelice sv. Ilije Proroka iz Bobanove Drage, kroči glavnom magistralnom cestom, uz područnu crkvu sv. Petra i Pavla u Donjim Sovićima pa do župne crkve sv. Stipana Prvomučenika u Gorici i ove je godine s molitvom na usnama mnoštva puka Božjega opet zdušno oživjela vjera i pobožnost vjernika ove župe i sviju koji su ovdje došli po utjehu i okrjepu. Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika upravo je tih dana 1999. godine nastajala i dala se u sve ovo svim svojim srcem i dušom!
A i živjele su u narodu ove župe predaje otaca da se Križni put molio u procesiji kroz cijelu župu, ali su nemilosrdna turska vremena priječila ovu javnu pobožnost. Takvu tradiciju franjevci su donijeli sa sobom došavši na ove ispaćene hrvatske prostore. A puk je prihvatio svom dušom i svim srcem predaju i prenosio je na svoje sinove i unuke.
Ovdje donosimo isječak iz župne kronike iz godine 1999. Kad je pšrvi put održan Pu križa na ovoj relaciji u našoj župi:

-2. 4. 1999. – Osvanuo je lijepi dan. Veliki je Petak. Sve su ustanove, prodavaonice, radionice i pogoni radili samo do podne, jer se poslijepodne cijela naša župa digla na noge, te od zvonika u Bobanovoj Dragi do župne crkve na četrnaest mjesta zastala pod križem, u najvećoj procesiji u njenoj povijesti, razmatrajući Isusov križni put, muku i smrt. U tome su nam pomogli iz Policije, jer su nam preusmjerili promet, a one koji su ipak morali voziti tim putem
sprovodili. Zahvalni smo Autoprijevozu te našim župljanima Mati Prliću i Matešku Bobanu koji su nam autobusima omogućili jednostavniji prijevoz vjernika na ona mjesta gdje je trebalo, kako osobnim automobilima ne bismo zakrčili promet i ometali pobožnu povorku. U povorci je bilo i staro i mlado. Krenulo se u 14,30 a pred glavnim Vratnicama Šamatorja bilo u 17 sati. Zazvonilo je staro zvono sv. Stipana i molilo za sve naše umrle. Silno je mnoštvo ispunilo crkvu i cijelo dvorište oko nje. Počeli su obredi Velikog Petka. Mario Bušić predvodi zbor, pjeva u Muci Evanđelistu, fra Ante ulogu Isusa, Damir Markić Pilata, Ivek Šimić Petra, a Anđelka Grizelj sluškinje i drugih slugu.
Pričest je trajala jako dugo, a nakon toga se po tradiciji izriče počast sv. Križu klanjanjem i ljubljenjem. Narod je oduševljen da se nakon tolikih godina turskog, srbskog i komunističkog zuluma opet moglo slobodno organizirati Put Križa kroz našu župu.
Fra Ante je u 20,15 sati na Erotelu u studiju u Mostaru u živo u emisiji “U Žiži” s Miljenkom Karačićem, gdje se naglas razmišljalo o Velikom Petku i njegovoj poruci nama danas.

Kada danas s odmakom od 20 godina gledamo, onda vidimo da su vjernici naše župe prihvatili ovaj križni put. Redovito je posjećen mnoštvom vjernika kako iz ove tako i iz drugih župa, redovno ga naš Jerko Lelo Grubišić slika fotografijama izvrsnim. Naše bake koje ne mogu sudjelovati u procesiji pozdravljaju ovaj Križni put sa svojih prozara ili ispred svojih kuća. U župnoj crkvi u Gorici kanta se Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu, koju već godinama lijepo i pobožno predvodi pjevajući i ove 2019. godine Evanđelistu Mario Bušić, Isus je fra Nikola Spužević, Pilat je Damir Markić, Ivek Šimić je Petar, Anđelka Grizelj Sluškinja, Dragan Prlić Sluga i svi drugi pjevači s njima zajedno složno i lijepo pjevaju kao i puk Božji!
Dao dragi Bog da se ova tradicija Puta križa u ovoj župi i nastvai! Isuse uzdamo se u Te!

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići


Foto: Jerko Grubišić Lelo