Emotivan oproštaj sa sestrama franjevkama u župi Gorica-Sovići

IMG_1621Časne sestre franjevke provincije Krista Kralja iz Mostara u župi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići djelovale su od 1961. godine. Ove 2015. godine od 1. rujna sestre trajno napuštaju župu Gorica-Sovići prema Odluci provincijalne uprave njihove provincije.
Župljani župe sv. Stjepana Prvomučenika od sestara franjevaka su se dostojanstveno oprostili svečanom akademijom koja je bila u staroj crkvi u Gorici 27. kolovoza 2015. u 20 sati.
Program je vodila prof. Mirjana Mima Vlašić, a svojim je pjesmama akademiju uljepšala klapa Bratovština. Na početku je župnik fra Stipe Marković pozdravio sve prisutne, pomolio se, zatim pročitao dio odluke o povlačenju sestara sa župe Gorica-Sovići koju je provincijalna uprava sestara franjevaka iz Mostara poslala župniku. Sam je župnik izrazio zahvalnost za sve godine koje su sestre radeći na različitim poljima proživjele u župi sv. Stipana. Trideset sedam sestara je boravilo u župi Gorica-Sovići od 1961. do danas. Mario Bušić je pročitao imena sestara koje su djelovale u župi Gorica-Sovići od 1961. godine do 2015. Kazao je između ostalog i sljedeće:
„Tko zapravo može u riječi zbiti sve te godine, one se nose u duši i u srcu. Vjerujem da smo mi u vašim dušama i srcima, drage sestre, vi nama jeste do kraja života.
Na kraju, a što znamo je li odlazak sestara trajan?! Možda proradi svijest i savjest da je njihovo župno poslanje u rodnoj Hercegovini važnije i bitnije od nekog drugog i drugdje. U svakom slučaju hvala za sve, hvala dragom Bogu za vas, drage časne sestre, koje ste nas oplemenjivale i na svima nama ostavile neizbrisiv trag! Bog vas poživio i blagoslovio gdje god bile!“
Troje pjesnika iz župe Gorica-Sovići također se emotivno oprostilo od sestara. Svatko je od njih za tu prigodu napisao po jednu pjesmu: Mario Grizelj, Mirjana Mima Vlašić i Marko Čuljak.
Članovi župnog zbora Frame i Franjevačkog svjetovnog reda darovale su sestrama Elizabeti Soldo, Ljiljani Kovač i Domagoji Pervan po jednu sliku za trajnu uspomenu. Te su sestre posljednjih godina boravile u župi Gorica-Sovići, a predsjednik Bratovštine Dragan Prlić je darovao Zahvalnicu provinciji sestara franjevaka koju je umjesto provincijalke primila sestra Robertina Barbarić. Ona je na kraju zahvalila u ime provincije na dirljivoj i lijepoj svečanoj akademiji časnim sestrama u čast. Sestra Elizabeta Soldo, koja je u župi sv. Stjepana Prvomučenika sa svim župljanima dijelila i dobro i zlo zadnjih dvadeset godina, zahvalila je u ime sestara cijeloj župi i svim njezinim župljanima na suradnji kroz sve ove godine.
Velikim pljeskom stojeći na nogama sa suzama u očima i s ponosom u srcu na kraju su se župljani oprostili od svojih sestara. Potom je uslijedilo zajedničko i pojedinačno fotografiranje, i pojedinačni stisak ruke i bratsko-sestarski zagrljaj oproštaja.
Dragi Bog neka čuva časne sestre i neka ih blagoslovi u njihovu životu i radu!

Organizatori