Klapa Bratovština u župi Staševica

Klapa Bratovština u župi Staševica Na poziv župnika župe Staševica fra Vinka Prlića, na Vodokršće (Tri Kralja ili Bogojavljenje) klapa Bratovština je posjetila ovu župu i pjevala za vrijeme svete mise i za vrijeme kulturnog događaja – otvaranja izložbe slike Branimira Dorotića i otvaranja župne knjižnice. Uz klapu Bratovštinu u programu su još sudjelovali gradonačelnik grada Ploča gosp. Krešimir Vejić. Dožupanica Dubrovačko-Neratvanske županije gđa. Marija Vučković, dogradonačelnici Ploča, glavari sela i mnogi mještani i župljani Staševice.

Gradonačelnik Ploča gosp. Vejić obećao je pozvati klapu Bratovština na festival klapa u Ploče koji se održava u kolovozu svake, pa i ove 2010. godine. Predsjednik Bratovštine Ante Pejić prigodnim darovima (knjigama Ljetopis Bratovštine i CD-ovima klape Bratovština) obasuo je drage goste.

stasevicaNa poziv župnika župe Staševica fra Vinka Prlića, na Vodokršće (Tri Kralja ili Bogojavljenje) klapa Bratovština je posjetila ovu župu i pjevala za vrijeme svete mise i za vrijeme kulturnog događaja – otvaranja izložbe slike Branimira Dorotića i otvaranja župne knjižnice. Uz klapu Bratovštinu u programu su još sudjelovali gradonačelnik grada Ploča gosp. Krešimir Vejić. Dožupanica Dubrovačko-Neratvanske županije gđa. Marija Vučković, dogradonačelnici Ploča, glavari sela i mnogi mještani i župljani Staševice.

Gradonačelnik Ploča gosp. Vejić obećao je pozvati klapu Bratovština na festival klapa u Ploče koji se održava u kolovozu svake, pa i ove 2010. godine. Predsjednik Bratovštine Ante Pejić prigodnim darovima (knjigama Ljetopis Bratovštine i CD-ovima klape Bratovština) obasuo je drage goste.

Staševica je zapravo dobila ime po sv. Stašu (ili sv. Anastaziju) koji je mučen za vrijeme vladavine cara Dioklecijana. Sv. Anastazije ili Staš je živio je u doba sv. Dujma, solinskog biskupa. O njemu nema mnogo povijesnih podataka. Sigurno se zna da potječe iz Akvileje (blizu Venecije) i da je doselio u Salonu zbog pomaganja salonitanskoj Crkvi koja je podnosila teški vjerski progon. Po zanimanju je bio bojadisar tkanina, ali se u Saloni posvetio propovijedanju kršćanstva zajedno s biskupom Dujmom. Vjerojatno se je u njegovoj kući, koja se nalazila uz gradske bedeme, nalazio prvi oratorij u Saloni gdje su se tajno sastajali salonitanski kršćani prije 300-te godine, tj. u vrijeme biskupa Dujma. Čini se da je to bio povod njegovu uhićenju i njegovoj mučeničkoj smrti pod upravom gradskog prefekta Marka Aurelija Julija. Tradicija složno prenosi događaj smrti sv. Staša da je, naime, utopljen u moru ili u rijeci Jadru s vezanim mlinskim kamenom o vratu. To je bilo 304. godine, tj. iste godine kada je bio mučen i pogubljen i biskup Dujam. Pobožna matrona Asklepija dala je izvaditi njegovo tijelo iz mora i pokopati ga u svojoj grobnici. Kasnije je njemu u čast podignuta velika bazilika u Saloni na Marusincu.

Fotografije možete pogledati ovdje!