ODŽANA 3.KORIZMENA TRIBINA

U petak 29.3.2019 godina bila je treća korizmena tribina na temu: Krscani Bliskog Istoka- Isusovi zemljaci – i njihova tragicna sudbina koju je održao đakon Livio Tomislav Marijan kancelar križevačke eparhije uz foto i video prezentaciju.

“Bliskoistočni kršćani su mali brojem, ali veliki značajem. Oni su povijesni temelj i kolijevka kršćanske civilizacije. Bliskoistočni kršćani je kulturološko-povijesni, a ne zemljopisni pojam.
Progon i ubijanje kršćana na Bliskom Istoku nije primarno vjerska, nego civilizacijska tema. Postavlja se pitanje budućnosti kršćanstva u kolijevci kršćanstva. Mi smo pripadnici zapadne kršćanske kršćanske civilizacije. Dokad će naša civilizacija gledati to da maleni dječaci vise ili su djevojčice odrubljenih glava, poput sirijskih kršćana u okolici Mosula? Dokad ćemo nijemo gledati egzoduse i masovne sprovode kršćana koji se ne odriču svoje vjere, kao kod egopatskih Kopta? To nije pitanje političke, filozofske i teološke naravi, nego je pitanje što će biti sa zapadnom civilizacijom i kako će se prema tome postaviti u odnosu prema vlastitim korijenima i budućnosti“ istaknuo je predavač, te sve pozvao na molitvu u ovo korizmeno vrijeme posta za našu braću kršćane po cijelom svijetu koji s velikim trpljenjem, pa i mučeništvom, neumorno ostaju vjerni Kristu.