U GORICI NA ZAVALI BLAGOSLOVLJENE NOVE POSTAJE PUTA KRIŽA

U četvrtu korizmenu nedjelju ili „Sridoposnu nedilju“ (sredina korizmenog posta), dne 31. ožujka 2019. godine u 15 sati na prvom stajalištu Križnog puta na Gradini, na početku serpentine Zavale u Gorici, župnik župe Gorica fra Stipe Marković izmolio je blagoslovnu molitvu, pokadio i blagoslovljenom vodom poškropio postaje ovog Puta križa.

Na prvu je postaju postavljena i promemorija za ovja pu križa s tekstom:

A.     D.

MMXI. – MMXIX.

Testom Zavale punom od suza i muke naše, noge bose i trudne od sirotinje kročiše. Kola pripuna truda težačkoga na vintu spušćana da glad utaže. Stolićima svitnjake pali i sv. Stipana slavi Zavala, i ponos čuva selu i rodu prid zlotvorima inima. Testu smo ovu Isusovom mukom posvetili i okitili. Od Litostratosa do Kalvarije. Bratovština sv. Stipana sve zamisli i žuljeve mnoge udari, Drago Bušić izradi, dobrotvori dare dadoše. Na slavu Bogu i sv. Stipanu Prvomučeniku od Imote.

Ovaj križni put započet je 2011. godine, a završen ove 2019. godine kad Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići obilježava 20. obljetnicu svog postojanja i rada.

Nakon blagoslovnih molitava i ceremonije na prvo postaji vjerni je puk na čelu sa svojim župnikom i ministrantima izmolio Križni put uza Zavalu. Kod svake postaje župnik fra Stipe je poškropio i pokadio tamjanom miomirisnim ovo veličanstveno djelo koje je u granitnom kamenom mozaiku uradio akademski slikar Drago Bušić iz Gorice. Na završetku Puta križa, nakon završnih molitava i pjesama, župnik je zahvalio dragom Bogu na lijepu danu, svim vjernicima na molitvi i sudioništvu. Umjetniku i svima koji su ovaj Put križa uradili i učinili ovakvim lijepim posebno je zahvalio, naglasivši da je od same ideje do ostvarenja učinjeno puno truda i muke, što se zapravo vidi danas. Ovaj križni put djelo je dobrih i plemenitih ljudi, koji su svojim radom i kršćanskim zalaganjem sve ovo s dušom učinili i danas predali nama i svima koji budu ovdje molili i šetali. Ovo je mjesto za molitvu i pobožnost. Čuvajmo ovu cestu od smeća i raznih drugih uništavanja, kazao je na koncu fra Stipe, zaželjevši svima ugodan dan. Članice župnog zbora i pobožni narod pjevali su Gospin plač i molili žalosna otajstva Gospine krunice između stajališta. Mate Vokić je nosio razglas duž cijelog puta, a ministranti su pomagali oko kadionice, paljenja svijeća ispred svake postaje, te nošenja drugih potrebnih liturgijskih predmeta.

Više od 300 vjernika sudjelovalo je na ovoj pobožnosti. Nakon same molitve mnogi su se okrijepili u lijepom okolišu zavalske lovačke kuće, gdje su članovi Bratovštine ponudili svima vodu za piće.

Svim sudionicima radnih akcija koji su sudjelovali u izgradnji Puta križa uza Zavalu u Gorici, u subotu 6. travnja 2019. u 19 sati u staroj crkvi u Gorici Bratovština će udijeliti zahvalnice, nakon toga bit će koncert korizmenih napjeva Omiša i omiškog zaleđa.

Mir i dobro!

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići