Održana još jedna Noć muzeja

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja koja se ove godine u Gorici održala po 11 put. Muzej Hrvatske franjevačke arheološke zbirke zajedno sa Starom crkvom sv. Stjepana Prvomučenika i galerijom Bratovštine još jednom su otvorili svoja vrata.

Program je počeo u 18 sati u Staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika službenim otvaranjem Noći muzeja koju je proglasio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Nakon kratkog uvodnog govora voditeljica Marija Prlić pozvala je fra Antu Marića kako bi im u kratko ispričao sve što su on i fra Vinko Mikulić zajedno s mnogobrojnim sudionicima radili i danas rade na predstavljanju ovog mjesta i svemu onome u čemu će posjetitelji moći uživati u ovoj večeri. Na kraju svoga obraćanja najavio je i otvorio izložbu slika akademskog slikara Srećka Sliškovića iz Širokog Brijega.  U Staroj crkvi sv. Stjepana nazočnima se obratio i sam autor izložbe pozdravljajući goste i zahvaljujući na pruženoj prilici da u galeriji Bratovštine gdje su svoja djela izlagali mnogobrojni umjetnici i on može izložiti i prikazati svoje radove.

Pred kraj službenog dijela programa voditeljica Marija Prlić najavila je i video prilog koji je krenuo kružiti virtualnim svijetom o ovom povijesnom mjestu u kojem govori fra Ante Marić. Video prilog prati ovogodišnju temu Noći muzeja a to je Digitalna Noć muzeja. Na taj način svima zainteresiranima pripremljeni video daje osnovne informacije o ovom mjestu i događaju. U kreiranju video priloga sudjelovali su kao snimatelji Ivan Jasak i Slaven Tomić koji je ujedno i montirao video, a produkciju je odradio Vision Art Studio iz Gruda. U glazbenoj pozadini pjesmu “Svetom Stipanu” za koju su tekst i glazbu napisali Živko Ključe i Tina Ključe pjeva klapa Bratovština.

Nakon službenog dijela u Staroj Crkvi sv. Stjepana posjetitelji su otišli u razgledavanje izložbe Srećka Sliškovića koji je sve očarao svojim djelima od kojih su neka stara i preko 30 godina, a na nekima se boja još nije osušila.

Kroz arheološku zbirku posjetitelje su proveli Fra Ante Marić i Fra Vinko Mikulić.

Na kraju zaključujemo kako smo u Gorici imali još jednu uspješnu Noć muzeja na zadovoljstvo organizatora i mnogobrojnih posjetitelja.

 

 

Video: Noć Muzeja