RADOST USKRSA LIJEP KULTURNI DOGAĐAJ ODRŽAN U GORICI

U četvrtak, 25. travnja 2019. pod nazivom Radost Uskrsa predstavljena je knjiga pjesama Žrvanj, autora Ivana Bitange Šujana iz Runovića kod Imotskog. O knjizi je nadahnuto govorila profesorica hrvatskog i francuskog jezika Mara Pezo pohvalivši autora kao izuzetnog pjesnika koji dira u dušu. Prisutna publika se osobno i uvjerila u ove riječi profesorice Pezo, kad je glumac Ante Šućur kazivao poeziju Ivana Bitange Šujana. Recitiranje pjesama popraćeno je pljeskom prisutnih.

Ivan Bitanga Šujan rođen je 29. ožujka 1959. godine u Imotskom. Završio je Višu ekonomsku školu u Splitu. Radi kao bankar u Imotskom. Živi u Runoviću. Objavio je do sada 12 knjiga. Knjiga pjesama pod nazivom Žrvanj njegova je najnovija knjiga koja je predstavljena u Gorici.

Nakon predstavljanja knjige otvorena je izložba slika akadesmkog slikara Marijana Dadića iz Tramošnice, koji trenutno živi u Njemačkom gradu Kölnu.

Marijan Dadić rođen je 12. veljače 1960. u Gradačcu, u BiH, a odrastao je u Tramošnici. Marijan Dadić je završio Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a 1987. filozofsko-teološki studij u Sarajevu.

Godine 2000. započeo je studij slikanja i grafike u Kölnu na “Malakademiji” u klasi prof. Jürgena Knabe, negdašnjeg studenta Oscara Kokoschke. Slikarski studij završio je 2005.  i od tada radi u zajedničkom ateljeu u Kölnu.

U njegovu umjetničkom razvoju značajnu ulogu imaju klasični majstori: Dürer, Tician, Tintoretto, Rubens i Rembrant koji fasciniraju u svom predstavljanju religioznih i biblijskih motiva, jednako kao u novije doba Corinth, Nolde, Rouault i Chagall. U likovnom smislu Dadić se naslanja i ugleda na velikane poput Cezanna, Muncha i Matissa, a također često je inspiriran  neobičnim  izražajima religiozne umjetnosti  Beuysa i Lüpertza.

U svojoj umjetnosti Marijan Dadić prikazuje i izmjenjuje dojmove iz njegova rodnog zavičaja u Bosni i Hercegovini kao i sadašnjeg mjesta prebivanja u Kölnu, on uvijek iznova tematizra izgubljenost zavičaja i čežnju čovjeka za životom u skrovitosti koju on prije kao i poslije pronalazi u Kršćanstvu kao temeljnoj temi.

Samostalno  je izlagao u brojnim mjestima u Njemačkoj a i u Domovini. Figuralne ekspresivne religiozne motive biblijske  i franjevačke provenijencije slika u ulju, akvarelu i akriliku. Značajan dio njegovih radova čine i žanr – scene s folklornim motivima iz Domovine i slike zavičajnog ruralnog krajolika. Umjetnik Marijan Dadić nije osobno bio nazočan na otvorenju ove izložbe, ali je putem e-pošte izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost za ovaj događaj svim organizatorima.

Za ovu izložbu urađen je i prigodan Katalog slika kojeg je uradio i darovao KIC Tomislavgrad, na čelu s ravnateljicom Danijelom Papić.

Slike s ove izložbe bit će dostupne javnosti do polovice svibnja 2019. u Galeriji u staroj kapeli u Gorici. Slike s ove izložbe su i prodajne!

Na kraju je Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj prigodnim govorom otvorio ovu izložbu i zaželio svima lijepu i ugodnu večer, koja je doista takva i bila.

Ovaj kulturni događaj zbio se u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matice hrvatske – Ogranak Grude.

Markus Bohrermann