U župi Gorica-Sovići proslavljen zaštitnik Sveti Stjepan Prvomučenik

Sveti Stjepan Prvomučenik

Svake godine krajem srpnja i početkom kolovoza mještani naše župe se pripremaju za proslavu svog patrona, zaštitnika Svetog Stjepana Prvomučenika. 

Duhovna priprema za proslavu započinje tri dana ranije svetim misama koje se slave u Šamatorju u večernjim satima kada se vjernicima pruža i prilika za svetu ispovijed. 

Misno slavlje prve večeri trodnevnice, u petak 31.07. s početkom u 19 sati, zbog kiše održano u Novoj crkvi umjesto u Šamatorju, predvodio je župnik fra Stipe Marković. Nakon svete mise s početkom u 20 sati u Staroj crkvi, na 14 susretu klapa u Gorici, klape su zapjevale na čast Svetom Stjepanu čime je dodatno obogaćena ova proslava.

Drugu večer misu je predmolio fra Nikola Spužević, kapelan naše župe, a uočnicu fra Vinko Mikulić koji je pred kraj pozvao svu djecu da dođu do oltara kako bi izmolio za njih poseban blagoslov.

Nakon svete mise uočnice oglasila su se zvona Svetog Stjepana sa Stare crkve, a na brdu Zavala iznad Gorice zapaljeni su svitnjaci. Zvona su brecala jako i bez prestanka, a plamen gorio čisto i dugo slaveći našeg zaštitnika.

Na Stipanjdan je svetu misu uz brojne svećenike predvodio gvardijan duvanjskog franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić koji je poticajnim govorom naglasio vrline koje je imao naš zaštitnik te nas sve pozvao da budemo što više njemu slični.

Usprkos trenutnoj situaciji na večer je održan i dernek iako je ljudi bilo znatno manji nego dosadašnjih godina.