ZAVRŠILA LIKOVNA KOLONIJA U GORICI U ČAST ZVONKU BUŠIĆU TAIKU

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska-Ogranak Grude organizatori su V. humanitarne Likovne kolonije u čast i znak zahvalnosti za svu žrtvu tamnice i uzništva hrvatskom vitezu i domoljubu Zvonku Bušiću Taiku.
Likovna kolonija bila je u Taikovoj rodnoj Gorici od 1. do 4. rujna 2021. pod nazivom: “-Zvonko Bušić Taik-
32-godišnji uznički san o slobodnoj domovini Hrvatskoj”.
Ova je humanitarna likovna kolonija održana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.
U srijedu, 1. rujna 2021. u 20 sati u staroj crkvi u Gorici, u kojoj je Taik kršten, svečano je otvorena kolonija  prigodnim programom u Večeri domoljublja. U program su sudjelovali Zvonkova supruga Julienne Bušić koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila na ovom događaju, i ministar hrvatskih branitelja iz Domovnskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić koji je prigodnim riječima otvorio ovu likovnu koloniju. Glumac Robert Kurbaša izveo je monodramu ISPIT SAVJESTI prema prozi Tina Ujevića.
Knjiga UČITELJ DADO predstavljena je u četvrtak, 2. rujna 2021. godine, u Gorici ispred starog župnog dvora u okviru ove likovne kolonije!
Knjiga je tiskana za 80. rođendan Damjanu Dadi Bušiću u čast, a svojevrsna je HVALA svim učiteljicama i učiteljima našega zavičaja!
Nakladnici knjige su  Matica hrvatska Grude i Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica- Sovići. Priređivač i urednik je Mario Bušić. Za nakladnika se potpisuje Dragan Prlić.
Ilustratorice u knjizi su (mama i kći) Andrijana i Magdalena Mlinarević-Cvetković.
Grafičku pripremu je uradila Edita Grubišić, a sponzor tiskanja je općina Grude.
O knjizi su govorili dr. Tiho Bušić Jurin i učitelj Damjan Dado Bušić. Stihove je lijepo kazivala učenica  Marija Bušić, a program je skladno vodila Marija Prlić!
Također u četvrtak i petak cijeli dan i u subotu do podne umjetnici su radili nadahnuti krajolikom i ljepotama, te povijesno-kulturnim bogatstvom Gorice i njezine okolice. U subotu u podne pod starim kostilama, u parku ispred starog župnog dvora u Gorici upriličeno je otvorenje izložbe radova. Mnogi Taikovi prijatelji, njegova obitelj, hrvatski branitelji, kao i ljubitelji umjetnosti posjećivali su od početka do kraja ovaj hvalevrijedan kulturni događaj. 
Prigdone riječi zahvale, prisutnoj publici i umjetnicima na zatvaranju Likovne kolonije i otvorenju izložbe, iskazali su umjetnik Anđelko Mikulić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj koji je otvorio ovu izlozbu i time ujedno zatvorio ovogodišnju V. humanitarnu likovnu koloniju. Voditelj ove Likovne kolonije u Gorici prof. Antun Boris Švaljek zbog zdravstvenih problema nije bio nazočan, ali je uputio velike pozdrave svim sudionicima.
Slike s ove likovne kolonije bit će na humanitarnoj aukciji u korizmi 2022. godine!
Pok. Zvonko Bušić Taik i njegova supruga Julienne Eden Bušić duboko su urezani u srce ljudi ovog podnebesja koji cijene žrtvu i patnju, koji ne zaboravljaju svojih velikana, koji pamte i redovito se sjećaju svojih heroja. Eto, upravo je cilj ove Likovne kolonije bio da se s dubokim pijetetom sjetimo hrvatskog uznika Zvonka Bušića Taika i njegove Julienne, da im kažemo da ih volimo i da ih nikada nećemo zaboraviti, njih i njihove velike žrtve za domovinu Hrvatsku!
Slike koje su umjetnici uradili ili darovali, ostaju u fundusu Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a Bratovština će ih upotrebljavati u humanitarne svrhe.
U ovoj su Likovnoj koloniji svojim dolaskom ili gotovim radovima sudjelovali su slijedeći hrvatski umjetnici kojima od srca zahvaljujemo:
Andrijana Mlinarević-Cvetković (Široki Brijeg-Grude)
Anđelko Mikulić (Široki Brijeg)
Ante Braovac (Tomislavgrad)
Ante Brkić (Čapljina)
Ante Ljubičić Car (Imotski)
Antun Boris Švaljek (Zadar) voditelj Likovne kolonije
Borislav Brzica ( Grude)
Branko Širić (Posušje)
Damir Boras (Ljubuški)
Dominik Bošnjak (Sovići)
Drago Bušić (Gorica) 
Edo Unković (Split)
Fra Vinko Mikulić (Gorica)
Josipa Jelavić (Imotski)
Josip Škerlj (Dubrovnik)
Jure Pešorda (Grude)
Karolina Marušić (Široki Brijeg)
Kristina Ćavar (Širko Brijeg)
Marija Galić (Gorica)
Matea Martinović (Mostar)
Miro Stamatović (Dubrovnik)
Mišo Baričević (Dubrovnik)
Nikša Erceg (Split)
Robert Tomić (Posušje)
Stipe Marušić (Široki Brijeg)
Srećko Slišković (Široki Brijeg)
Zoran Vlašić (Sovići)
Sanijela Matković (Široki Brijeg)
Andelka Hrkać (Široki Brijeg)
Vesna Ćorluka (Grude)