Kulturno ljeto 2022. – Kulturna večer na zvoniku u Bobanovoj Dragi

Kulturno ljeto 2022
Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići svake godine jednu večer navrati i u Bobanovu Dragu. Obično uoči Ilije, no ove godine na sam dan ovog starozavjetnog proroka i sveca, zaštitnika našeg mjesta i Bosne i Hercegovine.
Bratovština svetog Stjepana Prvomučenika kao organizator kulturnog ljeta danas nam je podarila nastup Nade Kovačević, glumice Gradskog kazališta mladih Split. U animaciji za djecu izvela je zanimljiv sadržaj u kojem su sudjelovala sva djeca aktivno i sigurno će imati o čemu pričati u vremenu koje slijedi.
Nakon nje na pozornicu su izišli glumci Kluba kulture Libuša iz Ljubuškog s predstavom „Naoposum ili nikako“. Može se reći da su se svidjeli publici i prije nastupa tijekom isprobavanja „bubica“ odnosno mikrofona s ležernim pristupom i improvizacijom. Humor liječi, a ova komedija u kojoj su izuzetno odigrali uloge i opisali borbu za ravnopravnost spolova u tvrdokornom kamenjaru je oduševila sve prisutne, tim više što je u potpunosti samostalno napisana, producirana i režirana predstava jedne amaterske glumačke družine. Jedva čekamo njihov sljedeći projekt.
Program je temeljito i maestralno vodila Gabriela Čuljak, a zahvalila je svima koji su omogućili ovu večer.
Nakon njih i zahvaljujući Udruzi Zvonik nastupili su tamburaši iz sastava Miris juga i podigli atmosferu na drugi nivo, a naravno da nisu izostali ni gangaši.
Večer je obogaćena zakuskom i kapljicom. Žene Bobanove Drage potvrdile su status majstorica u pripravljanju različitih delikatesa. Sveukupno, još jednom se pokazalo kako je kulturno ljeto u župi pun pogodak, kako je zvonik-kapelica svetog Ilije savršeno mjesto za okupljanje, kako smo željni zajedništva i lijepog druženja. I moramo dati sve od sebe, svi koji budu živi i zdravi i u mogućnosti, uz pomoć Božju, da se nastavi i u budućnosti. Stoga što su svi ljudi, svi tekstovi i sve fotografije dokazi prisutnosti i opstojnosti u domu koji nam je ovaj kamen tvrd. Svi napori i želje da se tradicija nastavi nikada neće biti uzalud.
Gornji tekst Marka Čuljka nadopunit ćemo s FB objavom Kluba kulture Libuša koja kaže:
Svuda pođi – kući dođi! Istinita je ova izreka, ali sinoć smo utvrdili da joj nešto nedostaje pa ćemo je malo proširiti: „Svuda pođi – kući dođi, ali kada si pošao u Soviće, ne žuri natrag – ostani što duže.“ Biti prvi put na nekom mjestu, a osjećati se kao neki dragi prijatelj kojega svi odavno čekaju, e to je rezultat gostoprimstva koju su usavršili Sovićani, i veliki, i mali. Hvala Bratovštini sv. Stjepana Prvomučenika i svim mještanima Sovića na prekrasnom dočeku.
 
Bratovština zahvaljuje svim izvođačima i posjetiteljima, a posebno onima koji su ovih dana pomogli u organizaciji ovog kulturnog događaja u Bobanovoj Dragi. Vidimo se ponovno u petak 29.07. u 20 sati u Staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici na 16. Susretu klapa!
 
 
Foto: Jerko Grubišić Lelo