SVETKOVINA SVETOG STIPANA PRVOMUČENIKA ZAŠTITNIKA ŽUPE GORICA PROSLAVLJENA ČASNO I DOSTOJANSTVENO

Župa Gorica Sovići se svake godine trodnevnicom priprema za svetkovinu svoga zaštinika koji se u ovoj drevnoj župi od davnina slavi 3. kolovoza svake godine. Tako je bilo i ove 2019. godine.
Prvu večer trodnevnice svetu misu i molitvu je predvodio župnik ove župe fra Stipe Marković, drugi dan župni pomoćnik fra Vinko Mikulić, a trećega dana je fra Krešimir Bušić predslavio svetu misu Uočnicu i na kraju svete mise blagoslovio nazočnu djecu. Frama ove župe je predvodila pjevanje prvu večer trodnevnice, a ostale dane je to činio župni zbor. Svatko je imao prigodu za svetu ispovijed. Sve je bilo skladno i dostojanstveno.
Proslava našega zaštitnika je popraćena i kulturnim događanjima. Tako je i ove godine organiziran 13. susret klapa u Gorici koji bijaše 26. srpnja 2019., te predstavljanje knjige pjesama „Zahvalnost“ autorice Mirjane Mime Vlašić i izložba skulptura njezina muža Ivana Vlašića koja je bila otvorena u Galeriji, u Starom župnom dvoru u Gorici. To je bilo u organizaciji Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići u okviru Kulturnog ljeta u župi 2019.
Svitnjaci u Gorici neizostavni su dio svetkovine sv. Stipana Prvomučenika. Svake godine uoči proslave svetoga Stipana, 2. kolovoza, hrabri i odani momci duž cijele serpentine Zavale, ceste iznad Gorice pale svitnjake. To je duljina od oko 3,5 kilometara, a svitnjaci se žegu u razmaku od dva metra. Na sredini Zavale je križ u plamenu, a sa strane dva slova „S“ koji simboliziraju inicijale sveca patrona – „Sveti Stipan“; sve je to, dakle, u plamenu. A gorički vatrogasci, članovi DVD-a Gorica, predvođeni Darkom Paradžikom Brajom budno paze da plamen ne uteče.
Uz sve to zvone i crkvena zvona sa stare crkve – zvona slave – posebno staro zvono sv. Stipana. Mladići Jerko Galić Danin i Ante Pejić Žerić se popnu na zvonik i brzim brecanjem i zvonjavom iskazuju čast i slavu svetom Stipanu Prvomučeniku od Imote. Ova se dva događaja obilježavaju od davnina. I teško i nemilosrdno komunističko doba nije potisnulo ove lijepe običaje iako je bilo mnogih pritisaka.
Svetu misu na samu svetkovinu 3. kolovoza 2019. u Šamatorju u Gorici predslavio je i propovijedao profofesor Moralne teologije dr. sc. fra Ante Bekavac.
Nezaboravan je i tradicionalni tzv. Stipanjdanski dernek, narodno veselje na sam Stipandan u Gorici. Njemu je u srži šetnja duž glavne ceste, gdje se uokolo po nogostupu nalaze različiti galantari sa svojim mnogovrsnim ponudama za sve uzraste; tu je nezaobilazni ringišpil za najmlađe i one starije hrabrije; ovdje su mnogi kafići sa svojim ponudama, a neizostavno se nosnicama širi miris pečene janjetine, i ako je netko prehlađen može oćutjeti taj „miris“ putem zvuka mesarske satare koja nasijeca komade janjetine da ju je lakše rukama jesti. To je sve tradicija koja je ostala i našla svoje mjesto u našemu puku. I danas je dernek na Stipandan živ, iako su u mnogim okolnim mjestima našega šireg podneblja takva slavlja ugašena, ovaj se u Gorici još uvijek ponosno drži. Sve su ovo lijepi, kulturni, sadržajni, puni simbolike i tradicije; oni su popratni sadržaji koji krase ovo drevno slavlje sv. Stipana u Gorici 3. kolovoza svake godine.

Markus Bohrermann