U Bobanovoj Dragi proslavljen sv. Ilija uz predstavljanje monografije “Gorica od drevne Imote”

Gorica od drevne Imote
Ispod prostranog neba
Čuvajmo ovaj maleni kutak
Nije mnogo što čovjeku treba
I život cijeli tek je trenutak
Bog neka samo da vjetru
Niz Dragu da huči, čarlija
I zvono neka nosi u tuđinu sjetu
Pozdravlja vas sveti Ilija
(Marko Čuljak)
 
 

U narodu se kaže “Kad bi sveti Ilija zna kad je njegov dan sve bi stuka”. Ove godine je Ilija očito saznao da spremamo proslavu njegova dana pa nam je u sred ljeta poslao led, vjetar i kišu, kao ni jedne godine do sada, ali se opet donekle smilovao te nas barem malo pustio da uživamo i zaboravimo na probleme svakodnevice.

U subotu 18.07.2020. ispred zvonika sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi u sklopu Kulturnog ljeta 2020 u župi Gorica-Sovići, održano je predstavljanje monografije “Gorica od drevne Imote”. Monografiju su predstavili dr. sc. fra Robert Jolić i fra Ante Marić, a cijeli program je vodio Marko Čuljak.

Nakon predstavljanja monografije uslijedio je zabavni dio programa uz pjevače gange, bećarca i svirače dipli. Ni kiša koja je uslijedila nakon njihova nastupa nije obeshrabrila stotinjak najhrabrijih koji su ostali slušati nastup Sinova Hercegovine. Cijeli program je bio veseo, upravo onakav kakav treba biti u ovo vrijeme. 

Sutradan na uočnicu sv. Ilije tradicionalno su zapaljeni i svitnjaci uz dječje povike SVETOM ILIJI CIKE!

Sama proslava jednog od zaštitnika naše župe protekla je u svečarskom ozračju. Zvono sa zvonika se oglasilo točno u 10 sati i mnogobrojnom puku najavilo početak misnog slavlja koje je predvodio fra Stipe Marković u koncelebraciji s fra Šimunom Orečom. Nakon mise, a da se ne kvari običaj zapjevala se i koja ganga.

 

Bratovština se ovim putem zahvaljuje svima koji su na bilo koji način potpomogli organizaciju ovog događaja, a napose mještanima Bobanove Drage. 

Neka vam Bog po zagovoru sv. Ilije podari svako dobro!